Harriet Constable: A hegedűvirtuóz

Történet egy nő fékezhetetlen ambíciójáról, veszteségről és diadalról.

Timár Kriszta

Velence, 1704: pompa, bálok és csillogás. Ám a városnak van egy másik arca is: nyomor, betegség és kétségbeesés. Az Ospedale della Pietában nap mint nap nem kívánt lánycsecsemőket helyeznek el egy apró falrésen keresztül. A nyolcéves Anna Maria csak egy a háromszáz lány közül, akik az árvaház falai között nőnek fel, de tudja, hogy nagyságra hivatott. Megszállott és tehetséges, küldetése, hogy Velence legnagyobb hegedűművésze és zeneszerzője legyen. De milyen esélyei lehetnek egy árva lánynak? Amikor Antonio Vivaldi, a maestro sztárnövendékének választja, Anna Maria tudja, mindent meg kell tennie, hogy a zseniális, de nehéz természetű ember kedvében járjon. Ám ahogy Anna Maria csillaga egyre magasabbra emelkedik, és azzal fenyeget, hogy túlszárnyalja mentorát, az álom, amelyért oly céltudatosan és kíméletlenül küzdött, veszélybe kerül... 

Ambíció, veszteség és diadal Fotó: DM

Velence bűzös csatornáitól a pompás palotákig – történet egy nő fékezhetetlen ambíciójáról, veszteségről és diadalról, valamint arról, hogy kire emlékezünk, és ki vész a feledés homályába. Lenyűgöző debütáló regény zenéről, mámorról és árulásról, amelyet Anna Maria della Pietà igaz története ihletett. A velencei árva és hegedűs csodagyerek, aki elmondhatta magáról, hogy Antonio Vivaldi számos versenyművét kifejezetten neki írta. Anna Maria egész életében az árvaházban maradt, zenéje azonban számtalan turistát vonzott a városba. 1720-ban, 24 évesen „Maestra”-nak nevezték el, 1737-re pedig megszerezte a hegedűmester és a maestra di coro vezetői posztját. Több mint 60 évig komponált zenét és szerepelt nyilvánosan, lázas köhögésben vesztette végül életét.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában