Szegedi hírek

2024.06.23. 09:52

Hőség után hatalmas vihar mosta el a Múzeumok éjszakáját – Galéria

Elmosta a vihar a Múzeumok éjszakája szabadtéri programjainak többségét. A Munkácsy kiállításon azonban sokan voltak és a beltéri programok is zavartalanul zajlottak a különböző helyszíneken.

Timár Kriszta

Nem volt kegyes az időjárás idén a Múzeumok éjszakája programsorozathoz – Szegeden legalábbis semmiképpen. A kezdési időpontban még hőség tombolt: a napi melegrekord is megdőlt a Dél-Alföldön, az ország legforróbb területén. Ennek megfelelően még este fél 8-kor is az előző évekhez képest jóval kevesebben voltak a Móra Ferenc Múzeum előtti téren – valószínűleg sokakat ez tartott vissza attól, hogy szabadtéri programra menjenek. Igaz, a Munkácsy-kiállításon, vagyis az épületen belül hatalmas volt a tömeg: a klimatizált termekben rengetegen nézelődtek. Volt, aki bevallottan azért töltött ott sok időt, mert jól esett neki a hűvösben üldögélni. De persze elsősorban Pákh Imre egyedülálló, többmilliárd forint összértékű gyűjteményére voltak kíváncsiak azok, akik belépőt váltottak a kultúrpalotába. Ezen a napon folyamatos tárlatvezetések voltak, ezt a lehetőséget is sokan kihasználták arra, hogy jobban megismerjék a magyar festőóriás munkásságát.

Bába András és felesége, Andrea három kisgyermekükkel érkeztek a Munkácsy-kiállításra Makóról. 

– A 9 évesnek nagyon tetszik, neki igyekszek érdekességeket is mondani a képekről. A 3 évesek meg majd megszeretik a múzeumot – mosolygott az édesanya, miközben próbálta kordában tartani az ellenkező irányba rohangáló kicsiket. Mint mesélte, az előző szegedi Munkácsy-kiállításon nem voltak, most viszont kihasználta a lehetőséget, hogy elsők között nézze meg a család. 

– Szeretem a tájképeit, és persze kíváncsiak voltunk az Ásító inasra is – tette hozzá.

Este 8 órára megérkezett a térre a Pavane Táncegyüttes, így ismét kimentünk az épület elé. A zászlóforgatókat sokan kísérték a belvárosból, de még így is szellős volt a terület, ahonnan aztán a színpadi programokat lehetett figyelemmel követni. Amikor azonban az első műsorszám megkezdődött, villámlani kezdett, aki pedig követte az előrejelzéseket, tudhatta, hogy az időjárás most nemcsak fenyeget azzal, hogy a távolban elvonul egy szolid kis vihar. Többen ezért már ekkor elindultak hazafelé és jól is tették. Este fél 9-kor ugyanis ritkán látott felhőszakadás kapta el Szegedet. Az erős széllel érkező csapadék olyan volt, mintha dézsából öntötték volna, így aki maradt, valószínűleg egy perc alatt bőrig ázott. 

Maradtak tehát a beltéri programok azoknak, akik dacoltak az időjárással – vagy a vihar kitörésekor éppen valamelyik helyszínen tartózkodtak. A Vármúzeumban például bárki kipróbálhatta, megégetnék-e boszorkányként. A Fekete Házban pedig divatbemutatót és kézműves foglalkozást is tartottak. De voltak programok az Agórában és a Somogyi-könyvtárban is, vagyis aki a belvárosban ragadt az egy órán keresztül tomboló vihar idejére, az is találhatott kultúrprogramot magának erre az estére.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában