Egy korszak lezárult

1 órája

A hódmezővásárhelyi közgyűlés döntött: nem lesz Szikáncson részönkormányzat

Hódmezővásárhely új közgyűlése az alakuló ülésén felülvizsgálta az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz). A hódmezővásárhelyi közgyűlés ezentúl nem féléves munkaterv alapján dolgozik, a szikáncsi részönkormányzat pedig megszűnik.

Kovács Erika

A hódmezővásárhelyi közgyűlés hatályon kívül helyzete a munkaterv-készítési kötelezettséget. Erre egyébként nem volt jogszabályi kötelezettsége az önkormányzatnak

hódmezővásárhelyi közgyűlés, részönkormányzat, Szikáncs
A vásárhelyi közgyűlés felülvizsgálta a szervezeti és működési szabályzatot. Fotó: Karnok Csaba

Márki-Zay Péter szerint ez egy béklyó volt

A munkatervet néhány éve vezették be, és mint egy sorvezető szolgált a havi rendes közgyűlések esetében a fő napirendi pontoknál. A közgyűlés évente két féléves periódusban alkotta meg a munkatervét. Márki-Zay Péter polgármester szerint ezzel egy béklyót vett magára a közgyűlés, amit most levet. Az élet ugyanis gyakran felülírta a munkatervi előírásokat, vagy le kellett venni egy előre tervezett napirendet, vagy egy újat felvenni. Ilyenkor minden estben módosítania kellett a közgyűlésnek a munkatervet, ami rengeteg adminisztrációval és pluszidővel járt, ezért helyezték hatályon kívül.

Hét nappal korábban kapnak meghívót

A közgyűlés elé gyakran kerülnek rövid határidőn belül megtárgyalandó anyagok, amik sürgősséget kell, hogy élvezzenek. A korábbi gyakorlat szerint a képviselők tizennégy nappal korábban kellett, hogy megkapják a közgyűlési meghívót és a tervezeteket, így fontos kérdésekben esetleg rendkívüli ülést kellett összehívni. Most módosították a meghívó kiküldési határidejét, ami a tizennégy napról hét napra változott, vagyis egy héttel lerövidült.

A vásárhelyi közgyűlés szabályozta az alpolgármesterek számát

Szikáncs településrészen korábban részönkormányzat működött, amiben két helyi lakos és három képviselő, egyikük szikáncsi illetőségű, kapott helyet. Mivel Benkő Zsolt 18 év képviselőség után nem jutott be a közgyűlésbe, ezért nem lenne szikáncsi képviselőjük a részönkormányzatban, így megszüntették azt.

A kormányhivatal felhívta a jegyzők figyelmét, hogy a szervezeti és működési szabályzatban szabályozni kell az alpolgármesterek számát, illetve azt, hogy közülük hányan főállásúak, illetve társadalmi megbízatásúak. Ennek a felhívásnak is eleget tettek a szervezeti és működési szabályzat felülvizsgálatakor.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában