György István: Versenyképes járások program indul

Az iparűzési adó többlete kerül be egy területfejlesztési alapba és ezt a pénzt pályázhatják vissza a járások. Ez a forrás előzetes kalkulációk szerint 65 milliárd forint lesz. A Versenyképes járások programot György István államtitkár ismertette a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban kedden.

Suki Zoltán

A Versenyképes járások programról tartott előadást kedden a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatalban a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium területi közigazgatásért felelős államtitkára.

György István, adóbevétel, iparűzési
György István Szegeden a Versenyképes járások program kapcsán kiemelte, együttműködve is indulhatnak a járások a pályázatokon. Fotó: Gémes Sándor 

György István előadásában emlékeztetett, hogy a Magyar Falu program sikeresen működik, viszont ilyenfajta tervet a járásokra még nem dolgoztak ki. A mostani programban a helyi iparűzési adó többleteinek egy részét újraosztják a kevésbé tehetős önkormányzatok között.

György István szerint kiegészítik a bevételt

Az államtitkár a részletekről ezt mondta, hogy a fejlesztési források járásonként pályázhatók lesznek. A pályázható összeget az állam kiegészít, ha a helyi iparűzési adó éves többlete nem éri el a járásonkénti 250 millió forintot. A vármegyeszékhelyek esetében az adóbevételből keletkező pénzt az állam évi 500 millió forintra egészíti ki. Vagyis ennyi pénz minimum minden járásnak a rendelkezésére áll majd a pályázatokra. A változás annyi lesz, hogy a települések a 2024-es iparűzési adóbevételt megtartják, viszont a 2024-ről 2025-re keletkező többlet a költségvetésbe kerül. Ebből az alapból lehet majd pályázni a hátrányosabb helyzetű településeknek a már említett 250, illetve 500 millió forinton felül. Előzetes számítások szerint ez nagyjából 65 milliárd forint lesz. 

Új testületek alakulnak

 – A jelenlegi elképzelés szerint járási fejlesztési fórumok jönnek létre, amelyek első  körben döntenek a pályázatokról. Ennek tagja minden kétezer fő feletti lélekszámú település polgármestere, és a közös önkormányzati hivatalok székhely-településeinek polgármesterei, valamint a vármegyei közgyűlés elnöke. A vármegyei közgyűlés elnöke lesz egyben a fejlesztési fórum elnöke is. Kivétel a megyei jogú városok, ahol társelnöki rendszer működik majd. Ezeknél a város polgármestere az elnök, és társelnök pedig a vármegyei közgyűlés elnöke – magyarázta György István. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában