Külföldi kirándulást nyerhet a Görgey Artúr Történelemverseny győztes diákcsapata

Külföldi kirándulásért küzdhetnek a diákok november 8-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban. Október 27-éig nevezhetnek az általános iskola 7-8. osztályos tanulókból álló csapatok a Görgey Artúr Történelemversenyre.

Delmagyar.hu

Az anyaországi diákok mellett a határmenti szórványban, Partiumban, Bánátban és Délvidéken élő magyar tanulókat is célozza a Meritum Kulturális és Művelődési Közhasznú Egyesület, az Ötágú Síp Kulturális Egyesület és a Dugonics András Piarista Gimnázium közös versenyfelhívása. A Görgey Artúr Történelemverseny központi témakörei minden évben váltakoznak, ezek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc, a magyarok az első világháborúban, a Rákóczi-szabadságharc, és a magyar–lengyel történelmi kapcsolatok.

Görgey Artúr Történelemverseny
A szervezők azt remélik, hogy a korábbi évekhez hasonlóan az ország minden területéről, de a határon túlról is érkeznek majd versenyzők a Görgey Artúr Történelemversenyre. Archív fotó: Karnok Csaba

Idén tizenötödjére rendezik meg

Az idei, sorrendben a tizenötödik Görgey történelmi verseny feladatai a délvidéki harcszíntér 1848/49-es eseményei, a szabadságharc bukása köré épülnek. A szervezők hangsúlyozták, hogy a kétfordulós tudáspróba éppúgy szolgálja a határon túli magyar–magyar kapcsolatok erősítését, mint a felkészülést a középiskolai felvételire, a tanulók elméleti ismereteinek bővítését, valamint az önálló és csapatmunkára nevelést. 

A feladatsor összeállítója ezúttal is Új Imre, debreceni középiskolai tanár, a verseny fődíja pedig egy történelmi tanulmányút lesz 2025 tavaszán, ahová a győztes csapatok és felkészítő tanáraik együtt utazhatnak el. A kirándulás célpontjai a szabadságharc délvidéki helyszínei, emlékhelyei, amelyek a mai Románia és Szerbia területén találhatók.

Még várják a csapatok jelentkezését

A szervezők október 27-éig várják az általános iskolák, valamint a hat- és nyolcosztályos gimnáziumok 7. és 8. osztályos tanulóiból álló háromfős csapatok jelentkezését. A 13-14 éves gyerekekből álló csapatok november 8-án a Dugonics András Piarista Gimnáziumban csapnak majd össze.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában