42 milliós sérelmi díjat követelnek a szegedi klinikától

Összesen 42 millió forintot – családtagonként hatmilliót – követelnek sérelmi díjként a Szegedi Tudományegyetemtől annak a kismamának az ügyében, aki október 4-én hunyt el a szegedi nőgyógyászati klinikán. Ábrahám László, a nagytőkei család jogi képviselője lapunknak elmondta, hogy szerintük az orvosok hibázhattak, ezért kérnek sérelmi díjat.

Jeszenszky Zoltán

A nagytőkei édesanya először szeptember 13-án, majd 25-én kereste fel alhasi panaszokkal a szegedi nőgyógyászati klinikát, ahol az orvosoknak elmondta, hogy barnás vérzést, szivárgást észlel – tudtuk meg Ábrahám Lászlótól. A család jogi képviselője szerint az orvosoknak már akkor gyanakodni kellett volna arra, hogy Piroskánál méhrepedés történhetett. Ha a kismamán időben császármetszést hajtanak végre, akkor nőnek és magzatának is jóval nagyobb lett volna az esélye az életben maradásra – hangsúlyozta a nagytőkei család jogi képviselője. Nem ez történt.

sérelmi díj, elhunyt kismama, magzat, nagytőkei család, Szegedi Tudományegyetem, kilinika
Sérelmi díjat kér a klinikát fenntartó egyetemtől a nagytőkei család. Piroskát szeptember 29-től október 4-ig kezelték az intézményben. 
Fotó: Török János

Három gyermek maradt félárván

A várandós nőt csak szeptember 29-én fektették be a szegedi klinikára, ahol előbb a magzat, majd október 4-én a nagytőkei kismama is elhunyt. Varga Dósa Piroska három gyermeket: egy 4 éves kislányt, egy 7 esztendős kisfiút, valamint az előző házasságából született, a napokban nagykorúvá vált 18 éves fiát hagyta hátra. 

A család foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt feljelentést tett a rendőrségen. Ezzel párhuzamosan panaszt nyújtottak be a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központban, valamint sérelmi díj iránti igénnyel keresték meg a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központját.

Peren kívül egyeznének meg

Ábrahám László szerint jogi szempontból a kismama kezelőorvosai megsértették az élethez, a testi épséghez való jogát, ezzel összefüggésben pedig sérült a hozzátartozók teljes és egészséges családban éléshez való joga. Az ügyvéd hozzátette, egyelőre a boncolási jegyzőkönyvre, valamint a klinikai központ válaszlevelére várnak, hiszen peren kívül szeretnének megállapodni a Szegedi Tudományegyetemmel. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában