Kastélyt vesznek

3 órája

Márki-Zay Péter csapata megszavazta: Vásárhely pályázik a szabadkígyósi kastélyra – galériával

A hódmezővásárhelyi közgyűlési többség bő 50 perces vita után kedden megszavazta, hogy az önkormányzat pályázik a szabadkígyósi kastély tulajdonjogára. Márki-Zay Péter polgármester szerint az a képviselő, aki megszavazza a pályázatot, az hazafi, aki nem, az egy embert szolgál – itt Lázár Jánosra célzott.

Kovács Erika

Annyira bizalmas és titkos anyagként küldte el az önkormányzat a szabadkígyósi kastéllyal kapcsolatos pályázati tudnivalókat a vásárhelyi képviselőknek, hogy a többségük megnyitni sem tudta az anyagot. A közgyűlésen Márki-Zay Péter hosszasan ecsetelte, miért is szükséges Hódmezővásárhelynek „megmentenie” a szabadkígyósi kastélyt

Márki-Zay Péter, közgyűlés, Hódmezővásárhely
Több mint 50 percig vitatkoztak a képviselők a szabadkígyósi Wenckheim-kastéllyal kapcsolatos pályázatról. A Márki-Zay Péterhez tartozó többség végül megszavazta, hogy pályáznak az ingatlan tulajdonba vételére. Fotó: Kovács Erika

A polgármesternek fogalma sincs, mennyibe kerül a kastély felújítása

– A magyar kormány hazaárulás, vagy személyes gazdagodás által motiválva kívánja elkótyavetyélni a nyolc kastélyt. Fontos ezeket a nemzeti kincseket közösségi tulajdonban kell tartani – indokolta Márki-Zay Péter, hogy miért akarja Vásárhelynek megszerezni a szabadkígyósi kastélyt. A polgármester beismerte, nem tudja, mennyibe kerül a kastély felújításának befejezése.

Mint azt lapunk is megírta, a homlokzatot, a pince egy részét, a földszintet, a lépcsőházat és a tornyot már felújította az állam, ami 3,2 milliárd forintba került, a pince másik fele, az emelet, a padlástér, a cselédépület felújítása még további milliárdokat igényelne. Márki-Zay Péter ennek kapcsán a vásárhelyi városháza tornyával és északi homlokzatával példálózott, hogy azt is felújították, ezért úgy gondolja, hogy „Vásárhelynek nem jelent vállalhatatlan áldozatot a szabadkígyósi kastély megmentése az ellopástól”. Szerinte a jelenlegi évi 150 milliós bevételt „értelmes, normális gazdálkodással, kommunikációval, marketinggel”, fel lehet tornázni a 250 milliós kiadás szintjére.

Jovány Gyula: spórolás miatt két intézményt zártunk be télire

Jovány Gyula (Mindenki Magyarországa Mozgalom - MMM) szerint nem vet jó fényt az önkormányzatra, ha támogatják ezt az előterjesztést, mivel néhány napirenddel ezelőtt, spórolásra hivatkozva, két kulturális intézmény bezárásáról is döntöttek a téli időszakra.

Szél István (Fidesz) ugyanerre hivatkozott. Felhívta a figyelmet arra is, hogy milyen kötelezettségei lesznek azoknak, akik a kastélyokat tulajdonba kapják.

– Ez bárkire hatalmas terhet ró, nemhogy egy olyan önkormányzatra, amelyik anyagi okokra hivatkozva 5 hónapra bezár két kiállítóhelyet is. Ráadásul a polgármester néhány napja egy videóban azt mondta, Vásárhely az ország harmadik legszegényebb megyei jogú városa. Ha Vásárhely elnyerné a kastélyt, akkor 10 év alatt a fel kellene újítania, amelyhez hitelt is kellene felvennie. A város 30 éves fenntartást venne a nyakába, amelynek a vége 2054, ami 6 önkormányzati ciklus – fogalmazott Szél István és arra kérte a képviselőket, hogy ne támogassák a Wenckheim-kastély pályázatát, mert azzal csak a falnak mennek. 

Márki-Zay Péter többször is „lázározott”

Márki-Zay Péter azt válaszolta, szerinte nincs 30 év fenntartásról szó, mert ha új kormány lesz, akkor visszaadhatják. Nincs kockázat, Vásárhely fel tud vállalni néhány százmilliót, hogy a nemzet vagyonát megmentse és biztos benne, hogy a „nemzet lesz annyira hálás, hogy ha demokratikus jogállam lesz, akkor ezeket a költségeke visszaadják”.

Markó Csaba (Fidesz) szerint egy kastély fenntartása mindig drága mulatság. Márki-Zay Péter a Fidesz-KDNP frakció által javasolt név szerint szavazás előtt azt mondta, itt elválik, hogy ki mennyire hazafi, ki szolgál 9 és fél millió állampolgárt és ki egyet – itt megint Lázár Jánosra utalt. Végül a Fidesz-KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Turi Csaba (MMM) tartózkodott, a többi, jelen lévő MMM-es képviselő pedig igent nyomott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában