Megemlékezés

2 órája

1956-os emlékséta Makón

1956 makói eseményeit kedden délelőtt Halmágyi Pál történész, nyugalmazott múzeumigazgató idézte fel a makói belvárosban, három helyszínen. A hősök előtt emlékséta tisztelgett.

Szabó Imre

– A makói önkormányzat azért így tiszteleg a hősök előtt a város 1956-os emlékhelyein, a helyi középiskolák tanulóinak részvételével, mert annak idején is a fiatalok, diákok, munkások álltak a forradalmi megmozdulások élén – mondta kedden délelőtt Halmágyi Pál történész az emlékséta indulásakor. A menet a Forradalmi Ifjúsági Szövetség emléktáblájától, a Korzó patikától indult, majd a volt rendőrkapitányság épületéhez, Fazekas Lajos '56-os rendőrkapitány emléktáblájához ért és a gimnáziumnál, Institóris Ildikó forradalmár gimnazista emléktáblájánál zárult.

Emlékséta érintette a makói belvárosban az 56-os táblákat.
Emlékséta érintette a makói belvárosban az '56-os táblákat. Fotó: Szabó Imre

Emlékséta koszorúzásokkal

Az első helyszínen a nyugalmazott múzeumigazgató többek között arra emlékeztetett, a makói fiatalok a forradalom idején élelmiszert gyűjtöttek a pesti felkelőknek, visszatérni azonban már nem tudtak rögtön, mert kitörtek a harcok és maguk is veszélybe kerültek. Fazekas Lajos emléktáblájánál méltatta az '56-os rendőrkapitányt, akinek érdeme volt, hogy a város vérontás nélkül vészelte át az időszakot. Institóris Ildikóról pedig azt mondta, nem véletlenül ő szavalta el a Nemzeti dalt a Kossuth-szobornál a tüntetőknek, hiszen a gimnázium legjobb szavalója volt, színművésznek készült – emiatt meghurcolták, életét derékba törték.

Mindhárom helyen koszorúzott Farkas Éva Erzsébet polgármester és a közeli középiskolák diákjai. Emellett a Forradalmi Ifjúsági Szövetség nevében Gáspárovics János és Szentpéteri Sámuel, illetve Nagy Mihály nyugalmazott főkapitány-helyettes is fejet hajtott.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában