Szeged több pontján tartanak 1956-os megemlékezéseket

Szeged mind a hét művelődési háza tiszteleg az 1956-os forradalom és szabadságharc hősei előtt kedden és szerdán. Megemlékezések és koszorúzások lesznek városszerte. A városi díszünnepség október 23-án 10 órakor kezdődik a Rákóczi téren.

Delmagyar.hu

Szeged minden településrészében megemlékeznek az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és hőseiről október 22-én, kedden és 23-án, szerdán.  

megemlékezés, október 23, városi díszünnepség
Emléktáblákat és emlékműveket koszorúznak meg Szeged szerte az 1956-os megemlékezések keretében. Archív fotó: Karnok Csaba

Újszegedtől Dorozsmáig, Szőregtől Tápéig tisztelegnek 1956 hősei előtt

  • Október 22-én, kedden 11 órakor a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban a Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai közreműködnek az ünnepségen, amely a Hősök terén koszorúzással zárul. 
  • 13 órakor a Kecskési Művelődési Házban lesz műsor, amelyben a Fekete István Általános Iskola felső tagozata lép fel. 
  • 14 órakor a tápéi Országzászlónál rendeznek megemlékezést és koszorúzást, amely során közreműködnek a Bálint Sándor Tagiskola tanulói, a Triola Alapfokú Művészeti Iskola növendékei és a Tápai Hagyományőrző Együttes. 
  • Szentmihályon délután fél ötkor kezdődik az ünnepség az Emlék téren a Móricz Zsigmond Művelődési Ház szervezésében, ezt követően fáklyákkal vonulnak a plébánia elé, ahol Kovács Zoltán plébános fogadja az egybegyűlteket. 
  • Petőfi-telepen 18 órakor kezdődik a Koloradó Kid című film vetítése a Petőfi-telepi Művelődési Házban. 
  • Az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban szintén 18 órakor Költő, most kell szólanod! címmel irodalmi összeállítás hangzik majd el.
  • Október 23-án, szerdán Kiskundorozsmán délelőtt fél tízkor kezdődik a megemlékezés a Petőfi Sándor Művelődési Házban. Közreműködnek az Orczy István Általános Iskola tanulói, majd a Hősök ligetében koszorúzást tartanak az ’56-os emlékműnél.

Hat emléktáblát koszorúznak meg Szeged belvárosában

Szeged belvárosában is több helyen tartanak koszorúzásokat október 23-án.   

  • 9 órakor a Csillagbörtön falánál,
  • 9.15-kor a nemzetőrség Honvéd téri emléktáblájánál,
  • 9.25-kor a Rerrich Béla téren, az 1956-os emlékműnél,
  • 9.30-kor szintén a Rerrich Béla téren Kováts József szobránál és Danner János Tisza Lajos körúti emléktáblájánál,
  • 9.35-kor a Dóm téri Panteonban Bibó István szobránál,
  • 9.40-kor Schwartz Lajos Takaréktár utcai emléktáblájánál (Takaréktár u. 1-3.).

A Széchenyi téren zászlófelvonás, a Rákóczi téren díszünnepség lesz

Az 1956-os forradalom 68., a Magyar Köztársaság kikiáltásának 35. évfordulója alkalmából a városi ünnepséget október 23-án, szerdán 9.45-kor kezdik a Széchenyi téren az Országzászló ünnepélyes felvonásával. 10 órakor díszünnepség és koszorúzás lesz Nagy Imre szobránál a Rákóczi téren. Ünnepi beszédet Szabó Sándor országgyűlési képviselő mond. Közreműködnek a Szegedi Nemzeti Színház művészei: Fekete Patrícia, Károlyi Krisztián, Krausz Gergő és Turi Péter, a Szeged Városi Kórusegyesület egyesített kórusa Seres Brigitta vezényletével, valamint a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar Gyimóthi Zoltán karnagy vezényletével.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában