Túrával emlékeztek a Szeged elleni amerikai légitámadások évfordulójára

A Szeged elleni amerikai légitámadásokra emlékeztek vasárnap egy túrával. A résztvevők idegenvezetést is kaptak, hogy minél pontosabban megismerjék a részleteket.

Suki Zoltán

Emléktúrát tartottak vasárnap a Szeged elleni amerikai légitámadások 80. évfordulója alkalmából. A megemlékezés délután 2 órakor indult a Móra Ferenc Múzeum előtti térről. A kétórás programban a résztvevők igyekeztek minél több olyan helyszínt bejárni, amelyek áldozatul estek az 1944-es légitámadásoknak. Az esemény célja, hogy tiszteletüket tegyék az áldozatok előtt, és felhívják a figyelmet a történelmi eseményekre. A megemlékezés szerdán a Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal dísztermében egy konferenciával folytatódik, ahol további részleteket osztanak meg a légitámadásokkal kapcsolatban.

emléktúra, bombázás, légitámadás
A rossz időben is megemlékeztek a légitámadásról. Fotó: Bodó Mihály 

A szervezők azt írták, hogy a Szeged ellen végrehajtott amerikai légitámadások pusztításai tragikus elméket hordoznak mind az emberáldozatok, mind az anyagi károk tekintetében. Amellett, hogy kétséget kizáróan a támadásokat stratégiai célkitűzések mentén hajtották végre, a bombaszőnyegek több alkalommal a lakóövezetekbe csúsztak bele és egész utcasorokat taroltak le és tettek a földdel egyenlővé. A bombázások számos szegedi család, több generáció életét roppantották meg vagy tették örökre tönkre, a veszteségekkel pedig a mai napig együtt kell élnünk.

emléktúra,légitámadás, bombázás

Ez év áprilisában már volt egy hasonló túra melyet akkor is és most is Oláh András Pál történész, levéltáros, a téma kutatója vezetett. A történésznek időközben megjelent a témával behatóan foglalkozó könyve, ami fontos támpontja volt programnak. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában