Megemlékezés

3 órája

Makói tisztelgés a hősök előtt – galériával

A Maros-parti városban nemcsak a mártírhalált halt honvédtábornokokra emlékeztek, hanem az éppen kétszáz esztendeje itt született drámaíróra, színészre, Dobsa Lajosra is. A szabadságharc küzdelmeiből ugyancsak kivette részét.

Szabó Imre

– A márciusi ifjak egyike volt, Petőfi barátja – emlékezett a főtéri szoborparkban álló mellszobra előtt, Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató köszöntője után Dobsa Lajosra Forgó Géza történész. Felidézte: a drámaíró részese volt a franciaországi és a hazai forradalmi eseményeknek, majd Kossuth felhatalmazásával szabadcsapatot szervezett, amely a Maros vonalát készült védeni az esetleges szerb betöréstől. A szabadságharc bukása után visszavonult vidéki birtokára Kosgyánra, de amikor egy színművét Pesten bemutatták, ő elment álruhában megnézni. Felismerték, letartóztatták, fél évre bebörtönözték. Ezt követően az írásnak élt, de a kiegyezés után két alkalommal Makó országgyűlési képviselőjévé választották.

szabadságharc, drámaíró, kiegyezés
Megemlékezés a 200 éve született, a szabadságharc küzdelmeiben is részt vett makói Dobsa Lajos szobránál. Fotó: Szabó Imre

A szabadságharc értékei

Miután Farkas Éva Erzsébet polgármester koszorút helyezett a Dobsa-szoborhoz, az emlékezők átvonultak a város központi megemlékezésére, a városháza előtti Kossuth-szoborhoz. 

– A szabadságharc bukása nemcsak katonai vereség volt, hanem erkölcsi és politikai összeomlás is. A nagyhatalmak tétlen szemlélődése, a belső ellentétek, a túlerő mind hozzájárultak ahhoz, hogy a magyar álmok porrá zúzódjanak – emlékeztetett itt beszédében Majorosné Rácz Krisztina, a helybeli Szignum Kéttanyelvű Egyházi Általános Iskola igazgatója. Úgy fogalmazott, a szabadságharc értékei olyan örökséget jelentenek, amelyet őriznünk kell. Felelősségünk, hogy ezt átadjuk az utánunk következő nemzedéknek, és tanítsuk meg nekik a szabadság értékét – hangsúlyozta.

szabadságharc, drámaíró, kiegyezés
Majorosné Rácz Krisztina igazgató a makói Kossuth-szobornál. Fotó: Szabó Imre

A virágok és mécsesek elhelyezése előtt a Szignum-iskola diákjai adtak megható, megrendítő emlékműsort, felidézve a szabadságharc bukása után kivégzett mártírok végnapjait.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában