Szegedi hírek

2024.09.12. 14:00

Memória Café indul a Somogyi-könyvtárban

A demencia témája áll majd a Somogyi-könyvárban szeptember 19-én induló Memória Café fókuszában. A programsorozat szervezője a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület, a szakemberek által tartott előadásokon a résztvevőknek kávéházi miliőben lesz lehetőségük a párbeszédre.

Koós Kata

A szegedi székhelyű Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület (KIFE) csaknem harminc éve végzi már több dimenziós misszióját országhatáron belül és kívül is.

– Küldetésünk, hogy a hazai és a határon túli felnőttképző és ifjúsági szervezetek számára fórumot teremtsünk, értékorientált projektekben fogjuk össze őket, támogassuk a hátrányos helyzetű célcsoportok tanulási folyamatait az egyház társadalmi tanításának megfelelően – mondta el lapunknak Szücs Márta Zita, ügyvezető igazgató. Az egyesület öt fejlesztési területen – ifjúság-, szenior-, közösség- és civilfejlesztés, nemzetközi együttműködések –végzi tevékenységeit, az utóbbi időben a szeniorfejlesztés, az aktív idősödés támogatása vált különösen hangsúlyossá.

Szücs Márta ügyvezető igazgató elmondta, a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület egyik kiemelt célja a szeniorfejlesztés. Fotó: Gémes Sándor
Szücs Márta ügyvezető igazgató elmondta, a Katolikus Ifjúsági és Felnőttképzési Egyesület egyik kiemelt célja a szeniorfejlesztés. Fotó: Gémes Sándor

A Memória Café programsorozatuk, amely szeptember 19-én 16.30 és 18 óra között a Somogyi-könyvtárban indul, szintén az idősödés témájához kapcsolódik. Szücs Márta arra is kitért, hogy az egyik motiváló példát a Szegedi Ősz Idősotthonban éveken át működő Alzheimer Café adta, amely a pandémiát követően nem indult újra.

‒ Fontosnak gondoltuk, hogy városi szinten, minél szélesebb körben tegyük elérhetővé programunkat, ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy a Somogyi-könyvtár biztosít hozzá helyszínt, és Szeged önkormányzata is támogatja. Szakmai segítőnek Burka Ildikó szociális szakembert kértük fel, aki moderátorként beszélget majd a meghívott szakemberekkel, elsőként Benkő Sándor egyetemi magántanárral, gerontológussal. A hét alkalmas programsorozat célja, hogy a demenciához kapcsolódó témákról szakemberektől szerezhessenek ismereteket az érintettek, a hozzátartozók és az érdeklődők, illetve kötetlenebb formában alakulhasson ki párbeszéd közöttük – részletezte az ügyvezető igazgató. 

A havi rendszerességgel megrendezett előadások témái a demencia diagnózisával, az érintettséggel és az ellátással kapcsolatos kérdéseket, jogi és egyéb dilemmákat, az életmód szerepét és a megelőzés lehetőségeit járják körbe.

– Hazánkban 2014 óta működik Alzheimer vagy Memória Café országszerte, melyek működését követve az előadások után kávéházi hangulatban, teázgatás közben biztosítunk majd lehetőséget a párbeszédre a résztvevők és a szakemberek között. Programunkkal hosszú távú célunk az, hogy nyílt és tabuk nélküli dialógus alakuljon ki a demenciát illetően a társadalom különböző rétegei között, és a hozzátartozók is támogatást kapjanak – emelte ki Szücs Márta. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában