Szegedi hírek

Tegnap, 6:56

Több mint húszezer élet – A katasztrófavédelem is ment, ha riaszt a gondosóra

Hetente átlagosan 4-5 riasztás érkezik a katasztrófavédelemhez a gondosórákon keresztül. A legtöbbször a mentőknek kell segíteniük, mert nem tudnak bejutni a lezárt lakásba. Szerencsére ritkán fordul az elő, hogy a gondosóra jelzése téves, mert például véletlenül megnyomja a tulajdonosa a gombot, vagy leesik valahonnan.

Suki Zoltán

Mostanáig már jóval több mint húszezer ember életét mentették meg a gondosórák. Most megtudtuk, hogy ezekben az életmentésekben komoly szerepet kapnak a tűzoltók is. A Csongrád-Csanád Vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője lapunkkal azt közölte, hogy a gondosórákkal kapcsolatban átlagosan heti 4-5 bejelentés érkezik a katasztrófavédelemhez.

Gondosóra, életmentés, segítség
Már több mint húszezer életet megmentett a gondosóra.
Fotó: Bánkúti Sándor

Szinte csak valós jelzés érkezik

Molnár Krisztina szerint a legtöbb esetben valós a jelzés és tényleg bajban van a tulajdonosa.

A legtöbbször olyan esethez kell menniük a tűzoltóknak, amikor a mentők a lezárt lakásba nem tudnak bejutni, mert a lakó magatehetetlen, nem tud ajtót nyitni. Ilyenkor a mentőkkel, rendőrökkel közösen avatkoznak be a tűzoltók 

– fogalmazott a szóvivő.

Sajnos néha előfordul olyan is, hogy az óra tévesen jelez, mert például véletlenül megnyomja a tulajdonosa a gombot, vagy leesik valahonnan.

Ha menni kell, menni kell 

Azonban, ha jön a riasztás indulnunk kell, hiszen perceken is múlhat egy emberélet 

– mondta még Molnár Krisztina.

A Gondosóra program egy Európában egyedülálló, a Magyar Kormány által elindított, 65 év felettieknek szóló ingyenes jelzőkészülékes szolgáltatás, amelynek célja, hogy a felhasználók egy gombnyomással jelezni tudják segítségkérésüket.

A program egy jelzőkészülékből és a mögötte álló, éjjel-nappal az egész országból elérhető diszpécserszolgálatból áll.

A diszpécser megpróbál saját hatáskörben a segítségére lenni a felhasználónak és megoldani a problémát. Amennyiben a diszpécser szakmai mérlegelése alapján külső segítségre van szükség, értesítheti a megadott kapcsolattartót, vagy felveszi a kapcsolatot a helyi illetékes intézményekkel, indokolt esetben a sürgősségi segélyhívót tárcsázza. A megadott kapcsolattartót minden esetben értesíti a segélyhívásról. 

Bővítik a programot 

A programot egyébként folyamatosan bővítik. Probléma ugyanis, hogy ha egy idős ember kórházba kerül, akkor sokszor nincs aki vigyázzon a kisállataira, vagy adott esetben a háziállatokra. A program munkatársai már szerződnek kisállatklinikákkal és állatgondozókkal, akikkel ezt is meg lehet majd oldani, vagyis az időseknek rövidesen nem kell aggódniuk a kis kedvenceik miatt, mert lesz, aki vigyázzon rájuk, amíg kórházban vannak.

Az ingyenes gondosóra regisztráció után igényelhető a gondosora.hu honlapon. A regisztrációs űrlap kitöltését elvégezheti a szolgáltatás igénybevételére jogosult, vagyis 65. életévét betöltött magyar állampolgár, de a megbízásából bárki más is megteheti. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában