Helyi közélet

2024.08.09. 17:30

Óvoda nélkül marad Ambrózfalva, szüneteltetik a működését

Ambrózfalván a következő nevelési év kezdetétől az óvoda szünetel. Hogy meddig, esetleg véglegesen-e, ezt most még nem lehet tudni. Az óvoda gyermeklétszáma nagyon alacsony, a normatíva nem fedezi a költségeket. A gyermekenkénti 7-800 ezer forint plusz költséget a település nem tudja finanszírozni, az óvodatársulásnak sok pénzzel tartoznak.

Kovács Erika

Ambrózfalván lecsökkent a gyermeklétszám, a normatíva nem fedezi az óvoda működési költségeit. Fotó: ambrozfalva.hu

Az ambrózi óvoda ősztől üresen áll, a gyermekeket azonban a mikrotérség óvodái fogadják.

Milliókkal tartoznak a társulásnak

Ambrózfalvának, mint lapunknak Dorotovicsné Gulyás Judit a napokban elmondta, gyermekenként 7-800 ezer forintot kell éves szinten hozzátennie a normatívához. Csakhogy a település már tavaly is tartozott a Pitvaros Térségi Óvodai, Egységes Óvoda-Bölcsődei Nevelési Intézményi Társulásnak, az idei hozzájárulásokat pedig egyáltalán nem tudták fizetni.

Mint ismeretes, Ambrózfalva nagyon nehéz helyzetbe került, miután a számlájukról több mint 40 millió forint Csanádalberti számlájára vándorolt, az ügyben két rendőrségi feljelentés is született.

A hét elején a társulás négy településének polgármesterei közül hárman úgy döntöttünk, hogy szeptember 1-jétől az ambrózfalvi óvoda felfüggeszti a működését. Ez jogilag nem jelent bezárást, fizikálisan azonban igen, vagyis az új nevelési évet már nem helyben kezdik az ambrózi óvodások

– mondta Radó Tibor, a Pitvaros Térségi Óvodai, Egységes Óvoda- Bölcsődei Nevelési Intézményi Társulás elnöke, Pitvaros polgármestere. Hogy nem végleg zárt be az óvoda, ennek az az oka, hogy két korábbi pályázatuknak még fenntartási kötelezettsége van.

Kevés a gyermek, nem elég a normatíva

Ambrózfalván az elmúlt években a gyermeklétszám nagyon visszaesett. Dorotovicsné Gulyás Judit polgármester a napokban lapunknak azt mondta, 12 gyermek jár az óvodába. Radó Tibortól úgy tudjuk, ahhoz, hogy az állami normatíva elég legyen a működéshez, minimum 25 gyermek szükséges. Az óvodatársulás nemrég 1,8 millió forintot kapott Ambrózfalvától. Ezzel a 2023-as tartozásuk 3-ról 1,2 millió forintra csökkent. Az idei óvodatársulási hozzájárulásból még semmit sem fizetett az önkormányzat. 

Óvoda: még nem tudni, az ambrózi szülők hová íratják a gyermeküket

Csütörtökön a társulás újabb összejövetelt tartott, ahol a szülők is részt vettek. A jelenlévő polgármesterek azt kérték a szülőktől, hogy keddig döntsék el, hogy ősztől melyik óvodába szeretnék járatni a gyermeküket, hogy az érintett intézmények az őszi létszámot tervezhessék, ezt lapunk megkeresésére Lőrincz Tibor, Nagyér polgármestere mondta el. 

Felmerült az is, hogy az óvónőket csökkentett óraszámban tovább foglalkoztatnák két településen. Ha ezt a lehetőséget nem fogadják el, akkor végkielégítéssel elbocsátja őket a társulás. A végkielégítést a társulási szabályzat szerint Ambrózfalvának kell fizetnie. Ennek összege, két óvónő és egy dajka esetében, mint erről lapunk más forrásból értesült, nagyjából annyi, mint amennyi az ambrózfalvi óvoda egyéves költsége a normatíván felül. Sok tehát a kérdőjel az ambrózfalvi óvoda ügyében, a nevelési év pedig hamarosan kezdődik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában