Szegedi egyetemi hírek

2024.07.29. 14:00

Hét éve nem volt ilyen népszerű a pedagógusképzés Szegeden

2017 óta nem volt ilyen magas a pedagógusképzési területre felvettek száma a Szegedi Tudományegyetemen. Akik a felvételi eljárásban első helyen jelentkeztek az SZTE valamely pedagógusképzésére, akár százezer forint ösztöndíjat is kaphatnak havonta a Zirzen Janka program keretében.

Koós Kata

Több mint kilencezer új hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel a Szegedi Tudományegyetemen, közülük kiemelkedően sokan a pedagógusi hivatást választották – tájékoztatott az SZTE közleményében. 2017 óta az idei felvételi eljárásban a legmagasabb a pedagógiai területre felvettek száma. 3291 jelentkező közül 1142-en első helyen jelölték meg a Szegedi Tudományegyetem valamelyik pedagógusképzését, közülük 908-an nyertek felvételt. A népszerűség emelkedése mögött komoly kormányzati és egyetemi munka áll – emelték ki.

Több mint kilencszázan jutottak be az SZTE valamely pedagógusképésére.
Több mint kilencszázan jutottak be az SZTE valamely pedagógusképésére.

Az Oktatási Hivatal adatai szerint országosan csaknem 18 ezren jelentkeztek idén pedagógusképzésre. Körülbelül hatezer fővel többen, mint 2022-ben, de némileg kevesebben, mint a tavaly. Az előző évben azonban több mint ötezer fővel több felsőoktatásba jelentkező volt. 

Az SZTE-n a pedagógiai területhez tartozik az alap- vagy osztatlan képzési rendszerben a csecsemő- és kisgyermeknevelő, a konduktor, a gyógypedagógia, az óvodapedagógus, a tanító, a szakoktató képzés és az osztatlan tanárképzés. 

A közleményben arra is kitértek, hogy az SZTE számos módon támogatja a pedagógusok képzését és a pedagógusi hivatás népszerűsítését. Ennek szellemében indították útjára a Start és a Start+ ösztöndíjak mellett a Zirzen Janka ösztöndíjprogramot, amelynek közvetlen kedvezményezettjei azok az egyetemre frissen belépő, pedagógusképzésben hallgatói jogviszonnyal korábban még nem rendelkező diákok, akik a felvételi eljárásban első helyen jelentkeznek a Szegedi Tudományegyetem valamely nappali tagozatos pedagógusképzésére. Az ösztöndíjprogram felmenő rendszerben a 2023/24-ben felvett és aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, nappali tagozatos pedagógusképzésben részt vevő hallgatókra vonatkozóan félévről félévre, a teljes képzés ideje alatt, az abszolutórium megszerzéséig pályázható. A Zirzen Janka ösztöndíjra jelentkezni augusztustól szeptember elejéig lehet, összege százezer forint havonta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában