A mórahalmi szakképző is ott lesz a deszki Ajvárfesztviálon

2024.09.12. 14:45

Titkos családi recepttel versenyeznek

Arany T. János

Fotó: Török János

A Szegedi SZC Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskola és Szilágyi Mihály Kollégium kis csapata Mórahalmot képviseli szombaton a deszki Ajvárfesztviálon. Mivel az iskolának sok vajdasági diákja van, a szülők segítségét kérték, és végül az egyik diák titkos családi receptjével versenyez majd az iskola szombaton. Az iskola tavaly vett részt először a rendezvényen, díjazták az ajvárjukat és a tálalásukat is. 

A mórahalmi szakképző két kilencedikes diákja, Kónya Mirella és Somodi Bernadett Kis Sándor szakoktatóval készíti majd az ajvárt a szombati fesztiválon Deszken. Fotó: Török János
A mórahalmi szakképző két kilencedikes diákja, Kónya Mirella és Somodi Bernadett Kis Sándor szakoktatóval készíti majd az ajvárt a szombati fesztiválon Deszken. Fotó: Török János

– Ez egy közösségépítő program. Tavaly egy csapat kilencedikessel mentünk, és úgy tűnik, hogy az idén is meg tudjuk tartani ezt a jó hagyományt. A friss, kilencedikes tanulók közül viszünk kettőt a fesztiválra. Őket kíséri Kis Sándor szakoktató és én, így leszünk négyen az ajvárkészítő csapat. A receptúrát nem akárhonnan vesszük. Sok délvidéki tanulónk van, ezért arra kértük a vajdasági szülőket, hogy osszanak meg velünk családi receptúrákat. Nagyon sokan küldtek recepteket, és ezek között találtunk egy olyat, ami a tavalyi versenytapasztalatok alapján biztosan nyerő lesz. Ez a receptet majd egy kis táblára ki is helyezzük majd – mondta Angyalné Kovács Anikó igazgató.

A két diákot, Kónya Mirellát és Somodi Bernadettet így két hét után azonnal a mélyvízbe dobják. A kilencedikes diákok a múlt hétvégi Mórahalom 35 éves rendezvénysorozat családi napján is kint voltak, ügyesen helytálltak, nem először volt fakanál a kezükben. Most Deszken bizonyíthatnak.

Na, de miből van?

Az ajvár paprikából, padlizsánból és fokhagymából készített mártás, amit leginkább húsok mellé kínálnak, de salátát is ízesíthetnek vele. Az ajvár kiváló különféle pikáns mártások készítéséhez, levesek ízesítéséhez. Hideg mártásként majonézzel vagy tejföllel-kefirrel is össze szokták keverni sültek mellé. Túlnyomórészt a Balkánon népszerű, itt is leginkább Szerbiában és Bulgáriában. A paprikától függően lehet édes vagy csípős is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában