Szegedi hírek

2024.09.12. 12:33

Jó helyre kerültek a wesley-s gyerekek

Az egyik szegedi iskolában a többi diáktól elkülönítve, egy kis teremben helyezték el az SNI-s diákokat. Vagyis a gyerekek jó helyen vannak, és szakképzett pedagógusok foglalkoznak velük.

Suki Zoltán

– A tankerületi központ iskolái biztosítják az SNI-s tanulók megfelelő, jogszabályokban előírt ellátását a szakértői papírjaik alapján, az iskola szakmai alapdokumentumában szereplő jogosultságuknak megfelelően – reagált a korábban megjelent ellenkezőt állító sajtóhírekre a Szegedi Tankerületi Központ igazgatója.

Külön tanulhatnak 

Plesovszkiné Ujfaluczki Judit a Népszava megkeresésére azt írta, hogy az egyik iskolában a többi diáktól elkülönítve, egy kis teremben helyezték el az SNI-s, autista diákokat. A tanulókat a szülők kérése alapján helyezték el, az átvett tanulók osztályai együtt maradhattak, nyugodt, csendes, állandó környezetben tanulhatnak megszokott osztálytársaik társaságában. A tankerületi igazgató szerint a szülők nagyon hálásak, hogy a gimnázium a lehető legnyugodtabb környezetet biztosítja gyermekeik számára. Hozzátette: az SNI-s diákok érettségire való felkészítését középiskolai tanárok, a speciális fejlesztésüket erre szakosodott gyógypedagógus szakemberek végzik.

Aki kért, kapott elhelyezést 

A héten, egy sajtóeseményen Salgó László főispán is beszélt arról, hogy azok a gyerekek, akiket el akartak helyezni a szülők, el is tudtak. 

Korábban megírtuk, hogy törölte a nyilvántartásból a kormányhivatal a szegedi Wesley János Óvoda, Általános Iskola és Középiskolát. Ez azért történt, mert a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség által fenntartott intézmény összesen csaknem 140 millió, ebből több mint 50 millió forint hat hónapon túli lejárt közműtartozást és adóhátralékot halmozott fel.

A Csongrád-Csanád Vármegyei Kormányhivatal szerint a tartozások miatt az intézmény villamosenergia- és gázellátása nem biztosított hosszú távon, így pedig nem lehet megszervezni az oktatást sem. Csak közüzemi számlákból 9 milliós a tartozás, amiből 7 millió már hat hónapon túli számla. 

Hírek szerint nem is feltétlen az adóhátralék okozta az igazi problémát, hanem a közüzemi tartozás, mert amiatt bármikor kikapcsolhatták volna a gázt, és a villanyt az iskolában, akár tanév közben is. 

Gond volt a fizetésekkel

Ráadásul az is kiderült, hogy már a nyári szünet alatt sem tudta időben kifizetni saját tanárait a Wesley-iskola, mégis azzal hitegették a szülőket, hogy rendben elindulhat a tanév. 

– A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség valamennyi dolgozóját, nemcsak a tanárokat érinti, hogy az inkasszók miatt, minden bevételtől megfosztva, csak a civil adományokból tudtunk fizetést utalni. Az elmúlt két hónapban, júliusban és augusztusban részfizetéseket utaltunk, de mára már a tanárok megkapták a teljes júliusban esedékes fizetésüket, és az augusztusban esedékes bér 30 százalékát. Szeptemberben újabb részfizetést utalunk – ezt a választ kaptuk korábban a MET kommunikációs vezetőjétől, Vajay Zsófiától.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában