Szegedi egyetemi hírek

2024.08.25. 10:35

Megnyitották a Közép-európai matekolimpiát - Galéria

Arany T. János

Fotó: Gémes Sándor

Közép-európai matekolimpiát rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében. Az idei Közép-európai Matematikai Olimpia (Middle European Mathematical Olympiad, MEMO) megnyitóját vasárnap 9 órakor tartották a Bolyai Intézet Bolyai-termében. 

Két napon át versengenek Szegeden Közép-európa legjobb középiskolás matekosai.
Két napon át versengenek Szegeden Közép-európa legjobb középiskolás matekosai. Fotó: Gémes Sándor

A MEMO-n 10 ország, Ausztria, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Litvánia, Németország, Szlovákia, Szlovénia, Svájc és Magyarország csapata vesz részt. A verseny célja, hogy a középiskolások nemzetközi tapasztalatot szerezzenek, és ezáltal versenyutánpótlást neveljen a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiára (International Mathematical Olympiad, IMO). Az országok 6-6 fős csapattal, két-két felkészítővel nevezhettek; itt is két 5-5 órás versenynap van, az első napon a diákok egyénileg dolgoznak, a másodikon pedig csapatban oldják meg a kitűzött feladatokat. Az idei magyar csapatnak szegedi diák is tagja, Víg Zalán, a Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tizedikes tanulója személyében.

A verseny feladatai jellemzően az algebra, a kombinatorika, a geometria és a számelmélet területéről érkeznek majd. Az egyéni versenyen a diákok mindegyik területről egy-egy feladatot kapnak, a csapatverseny tesztje pedig 8 problémából áll. A csapatversenyben a diákok közösen oldják meg a feladatokat, ami különleges hangulatúvá teszi az eseményt.

A szegedi olimpiára mintegy 140 főt vártak. A két versenynapot, valamint a kísérő workshopokat és felkészülési programokat pedig a Bolyai Intézet különböző tantermeiben rendezik. A díjkiosztó záróünnepség helyszíne a szegedi városháza lesz augusztus 29-én, csütörtökön 17 órától. A csapatok és vezetőik a MEMO24 idején megismerkednek Szeged nevezetességeivel, közös kirándulásokon és játékos közösségi programokon vesznek részt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában