Helyi kultúra

2024.09.13. 09:00

Parasztolimpia lesz Balástyán

A hónap végén, szeptember 27-én és 28-án tartják – több helyszínen – a XXIV. Balástyai Falunapokat. A program változatos, a megszokott kulturális eseményeken kívül lesz parasztolimpia, újra zöldség- és virágfesztivál és főzőverseny.

Imre Péter Géza

A falunapokon tartják meg Balástyán a negyedik parasztolimpiát. A csapatokat kereső toborzó már megjelent a község honlapján, kisbírói stílusban (ez is sokat elárul és ígér a várható hangulatról): „Minden lakos számára kihirdettetik! Parasztolimpia lesz a XXIV. Balástyai Falunapok, Zöldség- és Virágfesztiválon! A legügyesebb parasztbrigád kerestetik! Annyira ügyes, hogy még az asszonyt is elbírja!”

parasztolimpia
A madárijesztők és készítőik először versengenek egymással a balástyai falunapokon. Illusztráció: Habik Csaba

A hagyományőrző játéksorozatra olyan 5 fős parasztbrigádok jelentkezését várják a szervezők, akik készek bemutatni tudásukat a vicces falusi szokásokat megidézve, értékes nyereményeket besöpörve. Népi hacuka viselete nem kötelező, de ajánlott, mert megválasztják majd a legnyalkább legényt és a legcifrább lányt. Érdeklődni és jelentkezni szeptember 22-ig lehet a 30/290–7773-as telefonszámon.

A főzőversenyre civil szervezetek, baráti társaságok, családok, utcabeliek is nevezhetnek, vagyis „elő a bográcsokkal és a fakanalakkal!” Marha-, birka- és pacalpörkölt főzésre várnak mindenkit szeptember 28-án, szombaton 10 órától a sportcsarnok mögötti térre. A 3-tól 10 fős csapatok szeptember 22-ig nevezhetnek, jelentkezhetnek a fenti telefonszámon. Az önkormányzat biztosítja a sorszámozott főzőhelyeket, asztalt, sörpadot, és a legjobbak jutalomban részesülnek. Ehhez a társaságoknak 14 óráig kell leadni egy adag ételt a zsűrinek. Az értékelésnél a bírák figyelnek majd a főzés helyszínére, rendjére, a csapat megjelenésére, a tálalás és a felszolgálás színvonalára, és persze az étel ízvilágára és minőségére.

A falunapok igazi különlegessége lesz a madárijesztő-szépségverseny, amit első alkalommal hirdettek meg a szervezők, és várják a „viadalra” kicsik és nagyok alkotásait egyaránt. A madárijesztők bármilyen anyagból készülhetnek. Nevezhetnek csoportok, iskolai osztályok, munkahelyi közösségek, baráti társaságok és egyének is. Az elkészült madárijesztőket szeptember 26-án délig kell leadni a sportcsarnoknál. Úgy hallottuk, lehet, hogy a zsűrizésben a madarak is részt vesznek…

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában