Szegedi hírek

2024.07.31. 14:00

Egy gólya halála okozott áramszünetet egész Sándorfalván

Elment szinte a teljes városban az áram Sándorfalván vasárnap, miután egy gólyát áramütés ért és ráégett a nagyfeszültségű vezetékre. Hazánkban évente nagyjából százezer madár pusztul el ugyanígy.

Timár Kriszta

Vasárnap ismét áramütés miatt pusztult el egy gólya – az állat teteme tüzet is okozott. Fotó: DM

Sándorfalva nagy része áram nélkül maradt egy időre vasárnap délután egy sajnálatos baleset miatt. Szatymaz közigazgatási területén egy nagyfeszültségű vezetékre szállt rá egy gólya, ahol áramütést kapott és odaégett a vezetékre. Magyarországon évente nagyjából százezer madárral végez áramütés, a fehér gólyák közötti nagy esetszám pedig különösen nagy figyelmet kap, hiszen védett fajról van szó. Ráadásul ők előszeretettel fészkelnek és pihennek villanypóznákon, így még nagyobb az esély arra, hogy balesetet szenvednek. Elég ugyanis egyetlen rossz mozdulat: ha a szárnyukat kitárva hozzáérnek a vezetékhez, miközben a lábuk még mindig a pózna fém részén van, rövidre zárja az áramkört és máris végigfut az áram a testükön.

Vasárnap ismét áramütés miatt pusztult el egy gólya – az állat teteme tüzet is okozott. Fotó: DM
Vasárnap ismét áramütés miatt pusztult el egy gólya – az állat teteme tüzet is okozott. Fotó: DM

Magyarországon a madarakat fenyegető kis- és középfeszültségű, valamint a vasúti elektromos szabadvezeték-hálózat közel százezer kilométer hosszúságú és több mint egymillió oszlopot számlál, a villanypóznáknak azonban mindössze 10 százaléka van leszigetelve. Tokody Béla, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület vármegyei titkára lapunknak elmondta, a fehér gólyákra az áramütés jelenti jelenleg a legnagyobb veszélyt hazánkban. 

– A fiatal egyedek július elejétől repülnek ki a fészekből és gyakran már az első szárnypróbálgatásuk végzetes. Az alapprobléma, hogy az oszlopok kereszttartó része, mely a vezetékeket tartja, fémből készül. Ezek a tartók állnak, így a madarak kényelmesen rájuk tudnak szállni. Amikor azonban ebben a helyzetben hozzáérnek a vezetékhez, zárják az áramkört. Külföldön éppen ezért ezek a szerkezetek már lógnak, így nem tudnak rajtuk álldogálni a madarak – magyarázta. 

Nálunk a szigetelésben látták egyébként a megoldást, így egyre több vezeték fém kereszttartójára kerül műanyag borítás. Emellett pedig a légvezetékek földkábelre való kiváltása is megoldás, bár ez rendkívül költséges. Tokody Béla azonban kiemelte: a Fehér tónál éppen most rakott le az áramszolgáltató 1,5 kilométer hosszú vezetéket a föld alá, így védve a halastavak medencéi között repülő madarakat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában