Szegedi hírek

2024.06.19. 07:00

Megint elad a város egy pár lakást

Botka László polgármester nem győzi mondani, amikor csak tudja, hogy Szeged szociális város, és hogy már több mint nyolcszáz felújított önkormányzati bérlakást adtak át a használóiknak. Mindez szép és jó, de közben folyamatosan fogy a város vagyona azzal, hogy rendszeresen adnak el ingatlanokat. Most például kilenc üres lakást jelöltek ki eladásra. Azt állítják, hogy a felújításuk nem lenne gazdaságos. Ez különösen annak fényében érdekes, hogy Szegeden az egekben vannak az ingatlanárak.

Suki Zoltán

Megéri licitálni és felújítani a lakást. Fotó: Török János

Újabb húsz fiatal kapott helyreállított garzonlakást Szegeden, amit pályázaton nyerhettek el. A dokumentumokat Botka László polgármester adta át a városháza házasságkötő termében. A polgármester elmondta, hogy a mai albérletárak mellett ez komoly segítség a fiatalomnak, hiszen a piaci ár töredékéért bérelhetik az ingatlanokat. A lakásokat először öt évre kapják meg, és maximum 40 éves korukig lakhatnak benne.

Ezt, és hasonlókat már többször is megírtunk, és így első ránézésre tényleg jó, hogy segíti a város a fiatalokat és a szociálisan rászorulókat. Csakhogy a helyzet a másik oldalról nézve elszomorító.

Fotó: Török János

Ugyanis az város ingatlanvagyona folyamatosan csökken, most éppen kilenc lakást jelöltek ki eladásra. Az IKV Pénzügyi és Vagyongazdálkodási Bizottság elé beterjesztett dokumentum szerint van lakás a Gogol utcában, a Batthyány utcába, de még a Tavasz utcában is. Ezek a lakások üresen állnak, mert olyan állapotban vannak, hogy így nem lehetne kiadni őket. Viszont az önkormányzat ezúttal nem a felújítás, hanem az eladás mellett döntött, mert szerintük a felújítás nem lenne gazdaságos.

Nézzük a Gogol utcai lakást! Ez egy 2. emeleti, 24,5 négyzetméteres szükséglakás. Az IKV-nél kiszámolták, hogy a helyreállítási költség majdnem 7 millió forint, az ingatlan pedig jelenleg 7,5 millió forintot érhet. Vagyis ha csak egy licitáló jelentkezik, és elviszi a lakást, aztán felújítja, Szeged egyik legjobb részén lesz egy ingatlana durván 15 millió forintért, ami lássuk be, a mai lakásárak mellett aprópénz. És – ahogy említettük – ilyenből van még nyolc darab. Szegeden pedig egyre nagyobb az igény az albérletekre, amiket egyébként az önkormányzat is kínál időnként, majdnem piaci áron. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában