Szegedi hírek

2024.06.26. 17:30

Koncessziós pályázatot ír ki Szeged a víz- és csatornaszolgáltatásra

Évente másfél milliárd forint bevételt vár Szeged egy új koncessziós pályázat után, amelyet a víz- és csatornaszolgáltatásra írtak ki. A pályázat kiírására azért van szükség, mert a mostani idén év végén lejár. Ha a pénteki közgyűlés is rábólint, a dokumentum hamarosan megjelenik az országos sajtóban. A nyertesnek a szegedin kívül Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván szennyvizét is kezelnie kell.

Suki Zoltán

Az ország első, vasbeton szerkezetű víztornya Szegeden 1904-ben épült szecessziós stílusban. A víztorony ma is üzemel. Archív Fotó: Török János

Mindkét víziközmű ágazatra, így az ívóvíz-ellátásra, és a szennyvíz-elvezetésre és kezelésre kizárólagos szolgáltatási koncessziós pályázatot írt ki a szegedi városháza, legalábbis, ha a pénteki közgyűlés elfogadja az erről szóló előterjesztést. A pályázat kiírására azért van szükség, mert a mostani keretszerződés az év végén lejár. A Szegedi Vízmű Zrt.-nek jelenleg két tulajdonosa van: a város 51, a Veolia Zrt. pedig 49 százalékban. 

Szegeden négy víztorony működik, a tarjáni több mint ötven éve szolgálja ki a lakótelep lakosságát. ARCHÍV Fotó: Török János

A városházán több lehetőséget is megvizsgáltak a folytatásra. A szolgáltatásra vagyonkezelési vagy bérleti-üzemeltetési szerződést nem köthetnek, mert a Szegedi Vízmű Zrt. tulajdonosi szerkezete ennek nem felel meg.

A korábbi, vagyis a még érvényes keretmegállapodásban lehetőség van arra, hogy a szerződés megszűnésekor az önkormányzat a szakmai befektető Szegedi Vízmű Zrt.-ben levő 49 százalékos tulajdonrész megveszi a Veoliától. Azonban a feladat „bonyolult, szerteágazó és szigorú szabályrendszerhez kötött közfeladat, amely nagyfokú és szignifikáns szakértelmet igényel és amellyel az önkormányzat nem rendelkezik” – olvasható az előterjesztésben.

Vagyis arra jutottak, hogy a koncesszióba adás a legegyszerűbb megoldás. A vállalkozás, amelyik nyer a pályázaton, az 15 évig szolgáltathat, persze, ha kifizeti az évente minimum másfél milliárd forintos koncessziós díjat. A minimum díjat a jelenlegi értékesítési mennyiségek alapján határozták meg.

A vízművek feladata meglehetősen szerteágazó. A városi szennyvíztisztító a város szennyvizein kívül 4 agglomerációs település, Deszk, Kübekháza, Tiszasziget és Újszentiván szennyvizeit is fogadja, illetve tisztítja. Ez a jövőben sem változik. Ezen kívül szolgáltatja az ivóvizet, és a csapadékvíz-elvezetésről is gondoskodik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában