Kiborultak a környék lakói

2024.06.25. 07:00

Nehezen viselik a Hunyadi tér környékén élők a geotermikus kút fúrását

Az utolsó geotermikus kör kialakítását kezdték meg Szegeden, hamarosan elkészül a teljes beruházás. A Hunyadi téri kútfúrásra azonban az átlagosnál is több panasz érkezett, hiszen a lakóházaktól pár méterre zajlik éjjel-nappal a hangos munka. A kivitelező ezért most szünetet tart és tovább fejleszti a zajvédelmet.

Timár Kriszta

A Hunyadi téren a lakóházaktól alig pár méterre fúrnak, három hónapon keresztül éjjel-nappal. Fotó: Gémes Sándor

Megkezdődött a szegedi geotermikus beruházás végső szakasza: az utolsó, Rókusi 2-es rendszert kezdték el kialakítani. Ennek első kútját a Hunyadi téri sportpályán fúrják, a munkálatok azonban az átlagosnál nagyobb lakossági felháborodást keltettek. Ezen a részen magánházak állnak, a fúrótorony pedig néhánytól alig pár méterre magasodik. A csendes környék miatt azonban nem csak a közvetlen szomszédoknak, hanem a környéken távolabb élőknek is elviselhetetlennek tűnik a rendkívül zajos munkavégzés. Emiatt tucatnyi bejelentés érkezett már az önkormányzathoz, a kivitelezőhöz és lapunknak is jelezték a problémát.

– Olyan, mintha egész nap helikopter körözne a lakás felett. Csukott ablaknál is nagyon zavaró, de mivel éppen a legnagyobb hőségben kezdtek neki a munkálatoknak, az különösen kellemetlen, hogy még éjszaka sem tudunk így szellőztetni. Hiszen akkor is dolgoznak – mesélte lapunknak egy lakó. Mint fogalmazott, alkotmányos joga mindenkinek a pihenéshez való jog, most azonban ettől hónapokra megfosztják őket. – Ráadásul a kivitelezés megkezdésekor még a zajvédelemről sem gondoskodtak. Bár most elkezdték kipakolni a konténereket, de nem értjük, miért nem ezzel indítottak, mielőtt nekiálltak a házak szomszédságában fúrni – mondta.

Garai Ottó, a kivitelező Geo-Hőterm Kft. projektvezetője is tud a problémáról. 

Fotó: Gémes Sándor 

– Binszky József alpolgármester múlt héten adta át a lakossági panaszokat, de hozzánk közvetlenül is jöttek megkeresések. A munkálatok első szakasza éppen lezárult, a kút első 700 méteres szakasza elkészült, így most leálltunk. Bár a zajvédő falakat szakértői mérések alapján telepítettük, most tovább fejlesztjük a védelmet az Árvíz, Zákány, Tavasz és az Öthalom utca felé is. Amíg pedig ez nem készül el, nem indítjuk újra a fúrást – mondta.

Arra a kérdésre, miért közvetlen lakóházak mellett fúrnak kutat, Garai Ottó elmondta, hidrogeológiai szakemberek határozták meg a hozzávetőleges fúrási helyszíneket, ezt követően pedig meg kellett nézni, a területen hol fér el a fúrótorony.

– Az is sokszor elhangzik kérdésként, miért fúrunk éjszaka is. Ennek technológiai oka van: ha abbahagynánk, beomlana a kút – magyarázta.

A Hunyadi téren a tervek szerint ősz elejéig tartanak majd a hangos munkálatok. A Rókus 2-es rendszer másik két kútja az SZKT telephelyén, illetve a telefontorony mellett, a Tópart utcában készül majd. Utóbbi szintén lakóházak szomszédságában lesz, a kivitelező tapasztalatai szerint azonban az sem mindegy, mennyire zajos, forgalmas környéken dolgoznak. Ahol ugyanis az alapzaj is nagy, ott kevésbé zavaróak a munkálatok.

– Jó példa volt erre az Agyagos utcai beruházás, ahol jóval több lakót érintett az erős hanghatás, mégsem volt ennyi panasz, mint a Hunyadi téren – tette hozzá Garai Ottó. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában