Nincs rá pénz, idén nem nyit ki a népszerű intézmény

2023.06.15. 11:00

A rezsiválság áldozata lett az ásotthalmi strand

Hiába költöttek rá több tízmillió forintot és újították fel, idén nem nyit ki az ásotthalmi strand. Hiába népszerű, egyelőre veszteséget termel. Az önkormányzat nem tudja gazdaságosan üzemeltetni.

Arany T. János

Fotó: Karnok Csaba

A júniusi Ásotthalmi Hírmondó harmadik oldalán a hírek között jelent meg a cím nélküli rövidhír, ami arról tájékoztatja az olvasókat, hogy az idei költségvetési évben a képviselő-testület úgy döntött, nem helyezi üzem alá a strandfürdőt. Azaz idén nyáron nem nyit ki. Azt írják továbbá, hogy a komplexum ugyan több felújításon már túl van, a maradéktalanul színvonalas és gazdaságos üzemeléshez viszont jelentős saját forrást kellene biztosítani. Így a költségvetési kockázatot a rezsiválság miatt minimalizálni szükséges, amely miatt a polgármester idei zárva tartásra tett javaslatát a testület egyhangúlag támogatta. 

Idén nyáron nem nyit ki, nincs rá pénz. Az ásotthalmi strand épületének környékét az elhagyatott épületekre jellemző szomorú hangulat járja át. Fotó: Karnok Csaba

Tavaly nyáron még vidám riportban számoltunk be arról, hogy két év kényszerszünet után jelentős pályázati forrásból újult meg az egyébként népszerű intézmény. A koronavírus-járvány és a felújítás miatt 2020-ban és 21-ben a fürdő zárva volt. Tavaly közel 40 millió forintból, két pályázati forrás és önkormányzati önerő felhasználásával megújulva, új funkciókkal bővülve nyitott meg a Homokháti Strand. A LEADER (az Európai Unió vidékfejlesztési politikájának része) forrásból az elektromos hálózat, a kis- és nagymedence, a büféterasz, valamint a játszótér fejlesztésére került sor. Bővültek a szolgáltatások: van dézsafürdő és szauna. Dézsafürdő még most is van, de már nem lehet használni. A strand épületének környékét az elhagyatott épületekre jellemző szomorú hangulat járja át. 

Papp Renáta polgármester is szomorú, de nincs mit tenni, ha egyszerűen nincs pénz a strandra. 

Ez egy önerős tevékenysége a költségvetésnek, azaz nem feladatunk a strand üzemeltetése, ezért idén nem terveztünk forrást erre a célra. De szeretjük a strandunkat és a jövőbeni fejlesztése érdekében igyekszünk további pályázati fejlesztéseket megragadni, és a gazdaságosság irányába elmozdítani az üzemeltetést akadályozó tényezőket

 – magyarázta. Az energetikai felújítás például még várat magára. Az áramszámla brutális, hiszen a vízforgató-szivattyúk akkor is mennek, ha épp nincs vendég a fürdőben.  

Fotó: Karnok Csaba

Nem marad vizes programok nélkül Ásotthalom: nyári táborainkban lesz úszótábor és úszósuli is, amit a mórahalmi sportuszodában rendezünk

 – tette hozzá a polgármester.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában