Kopáncsiak találkoztak a tanyamúzeumban

2022.06.11. 19:39

Szorgalmas, összetartó emberek alkották a közösséget

Kovács Erika

Az egykori kopáncsiak örültek a viszontlátásnak. Fontos alkalom számukra az évenkénti találkozó. Fotó: Kovács Erika

Negyedik alkalommal szervezik meg Hódmezővásárhely-Kopáncson a kopáncsiak találkozóját. 2019-ben avatták fel a tanyamúzeum udvarán az emlékoszlopot, azóta minden évben találkoznak az innen elszármazottak, kopáncsi gyökerekkel rendelkezők.

Volt egyszer egy Kopáncs – ez a jelmondatunk. Az ’50-es évekig népes településrész volt Kopáncs, de a téeszesítés véget vetett a fénykornak, a hanyatlás gyors volt 

– mondta Baranyi István, a találkozó egyik szervezője. Sokan költöztek be a városba, de akik ott éltek, sohasem feledték el szűkebb szülőföldjüket.

 Vannak, akik már nem tudnak kijönni, sokaknak pedig a leszármazottjaik vesznek részt a találkozón. Amíg emlékezünk, addig Kopáncs sem veszik feledésbe. A rendezvényeinkre gyerekek is járnak, reméljük, ők viszik tovább a hagyományt.

Baranyi István 14 éves koráig élt Kopáncson, akkor költöztek be a városba. Néhány év múlva a tanyájuknak már csak a hűlt helye maradt.

Nagyon jó volt itt felnőni. Az itt élők sokat dolgoztak, a szomszédok tisztelték egymást és összetartottak 

– emlékezett vissza.

A találkozón Hősné Varga Sára főszervező, Mónus Sándor, Dékány Ferencné és Rákos Jánosné emlékeztek vissza arra az időre, amikor még Kopáncson virágzó élet és gazdálkodás zajlott.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában