Helyi gazdaság

2024.02.14. 17:34

Elfogadták a hódmezővásárhelyi önkormányzat költségvetését

Delmagyar.hu

A rendeletet kilenc képviselő támogatta, a Fidesz-KDNP képviselői nemmel szavaztak, illetve tartózkodtak.

Cseri Tamás (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő azt javasolta, egy kamaraterem kialakítása helyett - a városházi pincében - növeljék meg 100 millió forinttal a költségvetés általános tartalékát. A politikus kérte, az olyan látványberuházások helyett mint a Kőfal vagy a városháza tornyának megvilágítása a balesetveszélyes út- és járdaszakaszokat javítsák ki a rendelkezésre álló forrásokból. A módosítóindítványokat a közgyűlés többsége elutasította.

Az elfogadott rendelet szerint az önkormányzathoz a központi költségvetésből érkező támogatás idén 3,333 milliárd forint lesz, ez 192 millió forinttal magasabb a tavalyinál. Az önkormányzat által fizetett szolidaritási hozzájárulás 480 millió forintra nőtt a 2023-as 289 millió forintról. A büdzsé tervezése során azzal számoltak, hogy a központi költségvetésből 600 millió forint rezsitámogatást is kap az önkormányzat.

Az önkormányzat iparűzésiadó-bevételét 3,2 milliárd forintra tervezték, ez némileg alacsonyabb a tavalyinál, építményadóból 730 millió, telekadóból 365 millió forint folyik be.

Az önkormányzat és cégei hitelállománya az év elején meghaladta a 3,6 milliárd forintot. Ez után 537 millió forint tőketörlesztés és 475 millió forint kamatfizetés terheli a várost. Idén további 300 millió forint fejlesztési hitel, valamint 170 millió forint uniós forrásokat előfinanszírozási hitel felvételét tervezi az önkormányzat.

A működési kiadások nagysága - a hiteltörlesztéseket is beleérte - 10,5 milliárd forint lesz, ennek legnagyobb, 4 milliárd forintos részét a személyi kiadások teszik ki. Közvetlen szociális támogatásokra 122 millió forintot kíván fordítani a hódmezővásárhelyi önkormányzat.

A költségvetésben 2,6 milliárd forintnyi beruházás, fejlesztés szerepel, köztük a városházát érintő több projekt, melyek teljes költsége meghaladja a 458 millió forintot.

A képviselők döntöttek arról is, hogy a külterületen élők támogatására az önkormányzat tanyagondnoki szolgálatot indít.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában