Helyi életstílus

2024.06.26. 11:22

Matekolimpiát rendeznek Szegeden

Delmagyar.hu

Illusztráció: Shutterstock

Idén augusztus végén Szegeden rendezik a 18. Közép-Európai Matematikai Olimpiát, amelyre mintegy száz résztvevőt várnak, köztük hatvan versenyzőt és húsz csapatvezetőt és helyetteseiket.

A Közép-Európai Matematikai Olimpia (MEMO) az Osztrák-Lengyel Matematikai Verseny folytatása, amelyet 1978 és 2006 között 29 alkalommal rendeztek meg. Most tíz ország vesz részt a MEMO-n: Ausztria, Horvátország, Csehország, Németország, Magyarország, Litvánia, Lengyelország, Szlovákia, Szlovénia és Svájc. Az Nemzetközi Matematikai Diákolimpiához hasonlóan minden ország legfeljebb hat középiskolai diákot és két csapatvezetőt küldhet. A verseny egyik célja, hogy minél több diák szerezzen tapasztalatot nemzetközi versenyeken. A MEMO egyéni és a csapatversenyből áll, mindegyik öt órás. A feladatok "olimpiai" típusúak, jellemzően négy területre oszlanak: algebra, kombinatorika, geometria és számelmélet. Az egyéni versenyen területenként egy-egy feladatot oldanak meg a tanulók. A csapatverseny teszt nyolc feladatból áll, minden területről kettő. A teljes program egy hétig tart, mely az egyéni és csapatverseny mellett kirándulásokat, szórakozást és sporttevékenységet is tartalmaz.
A 18. MEMO fő szervezője a Bolyai János Matematikai Társulat és a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. Pénzügyi támogatást a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kiválóság Program biztosít.

Bővebb információk a társulat honlapján.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában