Medvebőrbe bújt remény

2021.12.24. 18:58

Első könyvével debütált Trogmayer Éva és Egervölgyi Lilla

Újrakezdésről, reményről, a családi szeretet erejéről mesél lapunk egykori munkatársa, Trogmayer Éva mesekönyvében. A történetet a bezárt világ ihlette, az írónő tollát azonban az újrakezdés hite és öröme vezette. A Medvemese című kiadványnak nemcsak a szövege, de a látványvilága is lenyűgöző élménnyel gazdagíthatja a kicsiket és nagyokat. A különleges illusztrációkat Egervölgyi Lilla készítette.

Koós Kata

Medvebőrbe bújt remény

Fotó: Karnok Csaba

A pályáját újságíróként kezdő írónő a Délmagyarországnál, majd a Női váltó magazinnál eltöltött évei alatt is bele-belekóstolt a szépirodalmi alkotás örömébe, ám írásait nem engedte szabadjára fiókja mé­lyéről. Kislánya születése azonban mindent megváltoztatott. Vele a fantáziadús történetek kö­­zönséget kaptak, a tehetség utat tört, a rajongótábor pedig gyorsan bővült. Mígnem eljött az idei esztendő, és napvilágot látott Egervölgyi Lillával közös első kötete, a Medvemese. 

 

Csapatban könnyebb 

 

– Ez a történet volt az első, amit már más gyerekeknek is megmutattunk. Emlékszem, mo­­sogatás közben villant be a fejembe a két mackó, apa és fia. Régen feltűnt már a mesékben, hogy zömmel hiányoznak belőlük az apukák. Nem szándékosan, inkább tudat alatt ezért maradt ki az anyamac­­kó a meséből – mondta el la­punknak. Történetét a karantén ihlette, ám mozgatórugója mégis az újrakezdés örök reménye. – Nem konkrétan karanténmesét akartam írni. Inkább az érdekelt, hogy egy adott krízishelyzetet hogyan tudunk együtt megoldani. Úgy egymás felé fordulni, gyerek és felnőtt egyaránt egymásra figyelve, hogy együtt, csapatként lendüljünk túl a nehézségeken. Azt gondolom, ez egyszerre esz­­köz és a megoldás maga – részletezte. 

 

Nehézségből érték 

 

A történet szerint Medve úr az erdő közepén egy forgalmas szállodát igazgat, amelynek he­­lyiségei, dolgozói és vendé­gei mindennap új kalandot tartogatnak kisfia, Kis Bocs számára. A bonyodalom ott kezdődik, amikor egyik napról a másikra bezár a világ, azzal együtt pedig a szálloda is. Apa és fia magára marad a kiürült termekben. A kölcsönös szeretet, törődés és egymásra figyelés azonban a legkilátástalanabb helyzetekben is biztos támaszt adhat minden mackónak, általuk pedig minden embernek. – Hi­­szem, hogy a traumákból va­­lami újat is lehet építeni, és nem feltétlenül muszáj, hogy szörnyű jövőhöz vezessenek. Reményeim szerint ez sugárzik az első történetből. A második mesében pedig olyan témákat igyekeztem érinteni, amelyek egy kisgyerek számára fontosak lehetnek, mint a barátság vagy éppen a győzelem nélküli nyereség lehetősége – mondta Trogmayer Éva. 

 

Textúrák kavalkádja 

 

A kötet lenyűgöző látványvilágát Egervölgyi Lilla, a Vedres István Technikum grafikaoktatója készítette, akinek szintén a Medvemese az első munkája könyvillusztrátorként. A képek megalkotása során számos kü­­lönleges technikát alkalma­zott, az olló és a ragasztó épp­­úgy eszköz volt számára, mint a számítógép által biztosí­tott, digitális technológia. – Nagyon szeretem a különböző textúrák vegyítését. Először akvarellel dolgoztam, majd kollázstechnikával folytattam. Nyomatokat készítettem, azokat feldaraboltam, és azokból raktam össze a képet, amit utána felvittem a számítógépre, ahol digitális technikával finomí­tottam – részletezte, majd ér­dekességként hozzátette, az alapanyagok között felhasznált újságpapírt, falevelet, sőt tortazselatint is. – Medve úr az ágyban például a gyerekem nyelvtanfüzetén fekszik – közölte mosolyogva. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!