Szentes és környéke

2016.06.09. 14:00

Belerokkant a tolókocsi a kátyús útba, a benne ülő idős nénit alig tudták hazavinni

Eperjes-Újvárosban olyan rossz az út állapota, hogy nemrég kitört miatta egy tolókocsi kereke. A benne ülő idős nénit alig tudták hazavinni. Egy babakocsi kerekét is tönkrevágta a sok göröngy és kátyú. A lakosság azt szeretné, ha jó járdájuk és útjuk lenne. Vagy legalább az egyik.

Kovács Erika

– Édesanyámat kerekesszékkel toltam. Néhány házzal jutottunk arrébb, amikor az első forgókerék kitört. Ezt a rossz útnak köszönhettük – mesélte [namelink name="Krecsmárik Mihályné"].


Eperjes-Újváros jószerével két sor házból áll. Az ingatlanok a Pankotai Állami Gazdaság szolgálati lakásai voltak, amiket a rendszerváltozás után a zrt.-vé alakult cégtől olcsón vehettek meg a lakók. A kerítésen kívüli terület, az úttal és járdával együtt, a Pankotáé maradt (2016. március 8.: Újváros lassan szellemfalu lesz).


Soha nem volt aszfaltos


Lapunkat azok a lakók keresték, akik a Fábiánsebestyén felőli házsorban laknak. Az útjuk, ami tulajdonképpen egy elkopott útalap, rendkívül rossz állapotú.


– Ezt az útalapot még a 90-es években készíttette egy akkori polgármester. Úgy tudjuk, engedély nélkül – mesélte [namelink name="Nyemecz Imréné"]. – Az út a Pankotai Agrár Zrt. tulajdona. Akkor minden háztulajdonos befizetett 6 ezer forintot, így készült el az alap. Sajnos aszfalt soha nem került rá.


Előtte még borzalmasabb volt – emlékezett vissza [namelink name="Korom Jánosné"]. – Ha esett, a mentősök hordágyon vitték ki a beteget a fábiáni útig. Amikor hazahoztuk az új Wartburgunkat, kerékagyig süllyedt a sárba ebben az utcában. Nagyon örültünk, amikor jó húsz éve elkészült az útalap. Ez sajnos annyira elkopott, hogy van, ahol csak a föld van, kő már nincs.


[namelink name="Ugrai Piroska"] kisfia, Márk 21 hónapos. Nemrég le kellett cserélniük a babakocsit. – Az előzőnek kitört a kereke az úton. Hogy ne járjunk ugyanúgy, most a gyerek a kezemben, a kocsit meg húzom-vonom magam után – mesélte az asszony.


A többiek hozzátették, az a baj, hogy a járda sem jó.

 

A babakocsi kereke sem bírta sokáig.

A babakocsi kereke sem bírta sokáig.


Jussanak végre dűlőre!


– Jó pár éve jutányos áron adott el az agrárcég betonrácsot – vette át a szót [namelink name="Venglóczki Jánosné"]. – Azt mindenki saját kezűleg tette le a háza előtt. Abból lett a járda. Volt, akinek egy sor betonkocka jutott. Másnak semmi. Ott csak fű van. Ebben az utcában szinte mindenki idős és rokkant. A Pankotában dolgoztunk évtizedeken át. Csak annyit szeretnénk, hogy az önkormányzat és a Pankota jussanak dűlőre, és valaki tegye járhatóvá az utat és a járdát.


Az újvárosiak panaszával megkerestük Kós Györgyöt, Eperjes polgármesterét. – Nálam is jártak a panaszukkal a lakók. Az út és járda kérdése a hétfői testületi ülésen is szóba került. A terület a Pankotai Agrár Zrt. tulajdona.  A lakók felvetették, jó lenne, ha a fábiáni állami út felújításából kérnénk aszfaltot. A dolog nem így működik. Önkormányzatunknak nincs is joga ott aszfaltozni, de pénzünk sincs rá. A járdaépítésre viszont megvan a keretünk. Egyeztetünk az agrárcéggel, kérjük a hozzájárulásukat – mondta a településvezető.


Nem zárkózik el Pankota


[namelink name="Földi János"], a Pankotai Agrár Zrt. vezetőjétől megtudtuk, nem zárkóznak el az egyeztetéstől, de még nem keresték őket.


– Nem tudom, hogy a kérdéses út tényleg a miénk-e, de utánanézek. Annyi bizonyos, hogy a két házsor között van egy földes út, az a házakhoz tartozik. Azon viszont nem lehet jelenleg közeledni. El kellene onnan takarítani a szemetet és a trágyát. Hogy a mi útjainkon járnak az újvárosiak, ezt tudomásul vesszük, annak ellenére is, hogy bizonyos szempontból egészségügyi problémát jelent az ott lévő takarmánykeverő üzemünk működésére – mondta a cégvezető.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!