Hirdetés

2024.07.31. 10:30

Gurulós bőrönddel érkeztek, élménycsomaggal térnek haza a gyermekek a 27. ÁGOTA® Táborból

Élményprogramokban, ötletes és izgalmas kihívásokban, versenyekben bővelkedett az ÁGOTA Közösség eddigi legnagyobb nyári táborának 10 napja. A 27. ÁGOTA® Táborból a 800 nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő táborozó életre szóló élménycsomaggal térhet haza.

PR cikk

A mintegy nyolcvan Csongrád-Csanád vármegyei nevelőszülőknél és lakásotthonokban élő gyermek vett részt a 27. ÁGOTA® Táborban, amelyet a Bács-Kiskun vármegyei ÁGOTA Falván rendezett meg szegedi központú ÁGOTA® Alapítvány és együttműködő partnere, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató. A tábor történetében már nagy hagyománya van négy olyan programelemnek, amely során biztonságos, bátorító közegben lehetőség nyílik minden fiatalnak az egyéni és csoportos kiállásra, közönség elé lépésre. A 27. Toldi bajnokság a kitartás és az erő próbája volt, amely során ötletes feladatokban próbálhatták ki ügyességüket és kitartásukat kicsik és nagyok egyaránt. Az ÁGOTA Szépe választás mottója az, hogy a szépség belülről fakad, így idén is több százan nyertek önbizalmat ahhoz, hogy elinduljanak a versenyen.

Nagyon jól éreztem magam. Csodálatos volt, hogy a társaim, a barátaim engem ünnepeltek! Önbizalmat adtak nekem

– mondta el a 15 éves Lakásotthonban élő Nyárfádi Jázmin.

A rendkívül népszerű Ki mit tud? verseny célja idén is az volt, hogy a táborozók egyénileg és csoportosan is megmutathassák tehetségüket zenében, énekben, táncban, szavalásban. A tehetségkutatót megelőzte az önkéntesek ki mit tud estje a tábor kezdetén, amely során a felnőttek jó példát mutattak arra, hogy a kiállás, az egyéni ötletek, a kreativitás és a rejtett tehetség megmutatása nagy sikert arat ennél az elfogadó közönségnél. Talán ennek is köszönhető az, hogy közel 100 produkcióval léptek a fiatalok a 27. ÁGOTA Tábor ki mit tud színpadára. A hagyományőrző Roma esten a fiatalok megismerkedtek a roma kultúra gyökereivel és színes világával. A zenés, táncos programon a roma gyermekek felfedezhették identitásuk értékeit.  Kis Tünde, az ÁGOTA Közösség önkéntese az élményprogramokkal kapcsolatban elmondta, ez a programrendszer nemcsak pedagógiai, hanem sok esetben terápiás jelleggel is bír.

A különféle sorsállapotokat megélt gyermekek számára az ÁGOTA® Táborban az igényekhez igazodva a különböző típusú programokkal minél sokrétűbb élményeket kívánunk adni. Ez a változatosság amellett, hogy számos készséget fejleszt, erősíti is a szocializációt, az összetartozás érzését és a társas kapcsolatokat

– fogalmazott Kis Tünde.

A tábor tíz napját olyan vendégprogramok színesítették, mint a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának tematikus rendőr napja vagy a Tűzfészek Tűzzsonglőr Társulat egyedülálló tűzshow-ja. Emellett a táborba látogatott többek között Növényi Norbert olimpiai bajnok és Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó, valamint Sárközi Róbert MMA világbajnok.

A sport erkölcsi és közösségfejlesztő hatása nélkülözhetetlen

– vallja Növényi Norbert olimpiai bajnok magyar birkózó, aki társaival egy grapling bemutatót hozott el ÁGOTA Falvára. Továbbá Bárdosi Sándor is kiemelten ejtett szót a sport erejéről.

Meggyőződésem, hogy a küzdősportban a bajnok soha nem fentről, hanem mindig alulról jön

– ösztönözte a gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekeket Bárdosi Sándor olimpiai ezüstérmes, junior világ- és Európa-bajnok birkózó.

A táborozókra számtalan élményprogram és versenylehetőség várt a tíz nap során, amelyeken jellemzően nemcsak a helyezésekért járt jutalom, hanem a részvételért is. Így a gyermekek sok ajándékkal térhettek haza ÁGOTA Falváról. Emellett más különleges meglepetéseket is kaptak. Az ÁGOTA® Táborba látogatott például az Index stábja is, akik 1000 példányt hoztak az Indamedia Csoport könyvkiadó felajánlásával. A 184 olimpiai arany története című kötetet az utolsó előtt napon minden gyermek átvehetett, csakúgy, ahogy Novák Krisztina, a Belügyminisztérium Integrált Jogvédelmi Szolgálat jogvédelmi biztosa által felajánlott Joggal menők elnevezésű 16 kártyából álló gyermekjogi interaktív foglalkoztató csomagot.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában