Hirdetés

2024.09.17. 08:00

Világhírű művészek a Szent Gellért Fesztiválon

A szegedi Balázs -Piri Soma zongoraművésszel és Yoon-Hee Kim hegedűművésszel szeptember 23-án elkezdődik Szeged komolyzenei rendezvénysorozata, a 17. Szent Gellért Fesztivál. A fesztiválnak ismét a dóm ad otthont egészen október 2-ig.

PR cikk
 

A Szent Gellért Nemzetközi Komolyzenei Fesztivált Robert Bachmann svájci zeneszerző-karmester – Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspökkel közösen 2008-ban alapította azért, hogy egy új klasszikus zenei dimenzióval gazdagítsák Szeged komolyzenei kultúra tekintetében egyébként is pezsgő életét.

A későbbiekben Yoon Kuk Lee-t nevezték ki a fesztivál zenei igazgatójának – köszönhetően a karmester széleskörben elismert pályafutásának. Vezetésének az a célja, hogy az európai zenei élet élvonalában Szeged is helyet kapjon.

 

Az idei fesztivál nyitányára szeptember 23-án 20 órakor várják a klasszikus zene rajongóit a dómban Balázs-Piri Soma zongoraművész és Yoon-Hee Kim hegedűművész tolmácsolásában. A neves magyar barokk hegedűművész, Tóth Mónika vezetésével a fesztivál szeptember 24-én 20 órakor Barokk esttel folytatódik.

Szeptember 28-án 20 órakor a Szent Gellért Akadémia Zenekarának fúvósai és az Anima Musicae Kamarazenekar hazai és külföldi szólistákkal fogja elkápráztatni a közönséget. A hangversenyeket Yoon Kuk Lee, a fesztivál művészeti igazgatója vezényli. Különleges estére készülhetünk, hiszen a nagy létszámú, rendkívül tehetséges előadók által a Haffner-szimfónia két részben szólal meg, pontosan úgy, ahogyan az a szimfónia egyetlen, még Mozart életében történt előadása során elhangzott.

 

Idén sem maradhat el a Korábban Érkeztem Alapítvány jótékonysági koncertje: szeptember 29-én, 19.30 órakor a Tóth Vera Band lép fel.

Szeptember 30-án 20 órakor is világhírű szólisták várják majd az érdeklődőket. Többek között LiLa, a fiatal csellóművész, akit már nem először üdvözölhetünk Szegeden. Anastasia Churakova orosz szoprán énekesnő, Eun Che Kim hegedűművész, Balázs Piri Soma és Itai Navon zongoraművészek, valamint a Görög Nővérek is színpadra lépnek.

 

Október 2-án 20 órakor pedig Baráti Kristóf hegedűművészt és Klara Würtz zongoraművészt, valamint az Anima Musicae Kamarazenekart hallhatja a közönség.

 

A fesztivál ideje alatt a Gál Ferenc Egyetem – Klebelsberg terme tudományos előadásoknak ad otthont: szeptember 25-én 17 órakor Janka Zoltán, Párducz Árpád és Pál József professzorok komplex módon mutatják be a zene és a tudomány összefüggéseit.

A Szent Gellért Fesztivál bővebb információt a rendezvény honlapján olvashatnak: https://www.szentgellertfesztival.hu/hu/kezdooldal/

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában