Közel-keleti konfliktus

2 órája

Iskolát ért izraeli légicsapás a Gázavárosban – frissül

Az izraeli–palesztin háború 351. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

izrael légicsapást mért a lakóhelyüket elhagyni kényszerült palesztinokra egy iskolaépületben Gázavárosban

Forrás: AFP

Fotó: Omar Al-Qattaa

Cikkünk frissül!

Izraeli légicsapás ért egy iskolát a Gázai övezetben, halottak

Legalább huszonkét emberrel végzett egy belső menekülteket elszállásoló iskolát ért izraeli légicsapás Gázavárosban - közölték szombaton a palesztin hatóságok. Az izraeli hadsereg jelentése szerint a Hamász egyik parancsnoki központjára mértek csapást.

Többnyire nők és gyerekek haltak meg a szombati légicsapásban - közölte a gázai egészségügyi minisztérium. A Hamász által irányított kormányzati médiahivatal tájékoztatása szerint 13 gyerek és 6 nő van a halottak között.

Az izraeli hadsereg azonban azt állítja, hogy az egykoron iskolának használt épületben a Hamász parancsnoki központja működött, és újfent azzal vádolta a palesztin szervezetet, hogy polgári létesítményeket használ katonai célokra.

A Reuters helyszíni felvételein felrobbantott falak és kiégett bútorok láthatók, az egyik szoba mennyezetén pedig lukak, melyeken át az emberek a holmijukat próbálták kimenteni. Az egyik szemtanú, Szaid al-Malahi beszámolója szerint a két rakéta az iskola játszóterén levő gyerekeket és nőket találta el, a közelben egyetlen férfi sem tartózkodott.

A Gázai övezet déli részén található Rafahban négy egészségügyi dolgozóval végzett egy minisztériumi raktárépületeket eltaláló izraeli légicsapás - közölte a gázai egészségügyi minisztérium, hozzátéve, hogy a mentők nem tudtak a halottak vagy a sérültek közelébe jutni.

Az izraeli hadsereg közleményben tudatta, hogy a május óta Rafahban tevékenykedő csapatai az elmúlt hetekben több tucat fegyveressel végeztek, továbbá felszámolták a katonai infrastruktúrát és az alagútaknákat is.

Tovább nőtt a Libanonra mért izraeli légicsapás halálos áldozatainak száma

Tovább nőtt a Bejrút déli külvárosára mért pénteki izraeli légicsapás halálos áldozatainak száma, a támadásban 31 ember, köztük három gyerek is életét vesztette – közölték szombaton a libanoni hatóságok.

A támadás halálos áldozatai között három gyerek és hét nő is van, a légicsapásban megsérült emberek száma 68-ra tehető – közölte Firasz Abjád libanoni egészségügyi miniszter egy szombati sajtótájékoztatón.

Izrael légicsapásával az Irán-barát Hezbollah libanoni síita milícia „melegágyát”, Bejrút déli külvárosát vette célba, és a milícia több magas rangú tagjával végzett.

A légicsapás során Izrael legalább 16 Hezbollah-harcost megölt – írta a Reuters szombaton az izraeli hadsereg szóvivőjét idézve.

A romok eltakarításán dolgoznak az előző napi izraeli rakétacsapás helyszínén, Bejrút túlnyomórészt síiták lakta déli elővárosában, Dahijében 2024. szeptember 21-én. A támadásban legkevesebb 31 ember, köztük Ibrahim Akil, a Hezbollah síita milícia műveleti parancsnoka vesztette életét
Fotó: Vael Hamzeh / Forrás: MTI/EPA

Az izraeli hadsereg már a támadás napján bejelentette, hogy Ibrahim Akilt, az Irán-barát síita milícia műveleti parancsnokát vették célba. Meg nem nevezett libanoni biztonsági források szerint vele együtt meghalt a Hezbollah elitegységének, a Radvánnak több tagja is, ugyanis együtt tanácskoztak. Izrael akkor arról számolt be, hogy a támadás során Akilon kívül körülbelül tíz magas rangú Radván-vezető vesztette életét.

Irán határozottan elítélte a libanoni Hezbollah parancsnoka meggyilkolására irányuló légitámadást, Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter azonban kiemelte: Irán nem készül közvetlen megtorló támadásra.

Az ENSZ-közgyűlés miatt jelenleg New Yorkban tartózkodó Aragcsi szombaton elmondta, hogy Irán továbbra is szorgalmazza az Izrael által elkövetett háborús bűncselekmények nemzetközi elítélését, amely megállíthatja a közel-keleti helyzet további eszkalációját.

A külügyminiszter Ibrahim Akil pénteki meggyilkolását „a cionista rezsim kétségbeesett bűntettének” nevezte. Elmondása szerint Izrael zsákutcába jutott, ezért akarja ilyen bűntettek elkövetésével „az egész régiót a mocsárba taszítani”.

Jeanine-Hennis Plasschaert, az ENSZ libanoni koordinátora pénteken szintén azt hangoztatta, hogy a sűrűn lakott területek bombázása is jelzi, hogy az Izrael és a Hezbollah közötti konfliktus mostanra „nagyon veszélyes erőszakspirállá vált, aminek kétségbeejtő következményei lehetnek, ezért azonnal meg kellene szakítani ezt a spirált”.

Ez történt pénteken:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában