Makó és környéke

2017.09.22. 12:53

Csanádpalota szelfipontja híddal, vízforgatóval - tizenöt éves a strandból lett horgásztó

Az ezredfordulón még tele volt szeméttel - most esküvőt, osztálytalálkozót is rendeznek a csanádpalotai Zápor-tónál, és országos horgászversenyeket. Amiért sokan dolgoztak, arra mindenki vigyáz: itt most nincs eldobott szemét.

Bakos András

– Tényleg hideg vizes strand volt a hatvanas-hetvenes években. Ott, arra a medence és a gyerekpancsoló – mutat a tó egyik szeglete felé Tóth László, a Csanádpalotai Horgászegyesület elnöke. Reggel óta esik az eső, de négyen így is pecáznak. Tető alól figyelik a botjaikat. Sár nincs, a rövidre nyírt gyepen terebélyes kacsák ülnek. Oda kell figyelni rájuk – halljuk –, mert ha elbambul a horgász, a mellette lévő vödörből kieszegetik a kukoricát.

 

– A strandnak itt volt a leeresztője, ide folyt az árkokból az esővíz is. A medence korszerűtlen volt, nem költöttek rá. Aztán elbontották az öltözőket. A nád terjedt, idővel ide hordták az emberek a szemetet. Az egyesület 2000-ben alakult, elkértük a területet az önkormányzattól, hogy kitakarítsuk.


Jó néhány ember munkája, az akkori elnök és a polgármester kitartása, vállalkozók segítsége, pályázati pénz és a tagok kétkezi munkája kellett ahhoz, hogy ilyen legyen. A terület ma is az önkormányzaté, mi kezeljük.

 

Varga Lajos az amurral. Visszaengedte. Fotó: Kuklis István

Varga Lajos az amurral. Visszaengedte. Fotó: Kuklis István

A tónak van vízforgatója – ez segít, hogy mindig legyen benne elég oldott oxigén –, egy kis artézi kút adja a vizet, és a természet. A horgászok padokat, asztalokat, szabadtéri tűzhelyet csináltak, szeméttárolókat raktak ki. A tó mindkét végét meg lehet közelíteni kocsival.

 

Van egy fahíd, amely mostanában szelfipont, itt fényképezkednek a helyi fiatalok. Rendeztek már itt esküvői fotózást, sőt, esküvőt, osztálytalálkozót, kirándulni is szoktak ide. Eldobott hulladék nincs.


Ahogy törpeharcsa sincs a tóban, pedig az sokfelé okoz bosszúságot. Kéthetente telepítenek halat, elsősorban pontyot. A 4 kilósnál nagyobbat vissza kell engednie a horgásznak, ilyen termetes halakból 150 darab is lehet benne. Múlt héten egy tizenöt kilósat fogtak ki és tettek vissza. A horog ütötte seb fertőtlenítésére szolgáló szpré kötelező tartozék.

 

Az egyesületnek 80-90 tagja van, közülük az alapítók és a munkában kezdetektől részt vevők, mintegy ötvenen szereztek jogot arra, hogy éves területi jegyet válthassanak. Napijegyet – állami engedéllyel – bárki válthat, idén már ötszázat adtak el a kis háznál.


– Mi társadalmi munkában dolgozunk. Az önkormányzattól a rendezvényeinkre kapunk támogatást – mondja az elnök. – Éveken át mi rendeztük az Energo-team Horgászversenyt, kétszer itt volt az országos ifjúsági és gyermekdöntő. A legbüszkébbek mégis az egyhetes nyári gyerektáborra vagyunk. Mindent elmond, hogy a szülők, nagyszülők is eljönnek. Jó látni, amikor hetven-nyolcvan ember süti a szalonnát a tábortűznél, és hogy később visszajárnak piknikezni. A sövényt azért ültettük, hogy a kisebb gyerekek ne tudjanak kiszaladni az útra. A szülők közül később jó néhányan támogatnak minket. Most, hogy tizenöt éves lett a tó, azt tervezzük, mindenkit meghívunk, aki részt vett a létrehozásában. Fontos megemlékezni róla – még ha látja is mindenki –, hogy ezért érdemes volt dolgozni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!