Szeged és környéke

2015.04.28. 14:47

"A magyar igazságszolgáltatás jobban teljesít"

A magyar igazságszolgáltatás jobban teljesít – jelentette ki Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke a Szegedi Ítélőtáblán tartott összbírói értekezleten kedden.

Munkatársunktól

Az Ítélőtáblán a Szegedi Törvényszék és a Szegedi Ítélőtábla tavalyi munkáját értékelték. – A törvény szava tiszta, a bíró nem hibáztat – közölte az OBH vezető, majd büszkén mondta, hogy a hazánkban dolgozó 2 ezer 800 bíró 66 százaléka 10 évnél nagyobb gyakorlati idővel rendelkezik.

Összbírói értekezlet a Szegedi Ítélőtáblán.

Összbírói értekezlet a Szegedi Ítélőtáblán.
A Szegedi Ítélőtáblára tavaly 785 büntetőügy érkezett szemben a 2013-as 618 darab üggyel. Az emelkedés egyik oka: 2014-től a Jász-Nagykun-Szolnok megyében első fokon elbírált ügyek fellebbezését is itt bírálják el. Budapestről összesen 49 ügyáthelyezés történt az Ítélőtáblára tavaly. A Szegedi Ítélőtáblán 138 embert ítéltek el – 132 főt letöltendő szabadságvesztésre. Egy férfi közülük tényleges életfogytiglant kapott. A letöltendő szabadságvesztés ideje 599 év 10 hónap volt. A Fővárosi Ítélőtábláról kirendelt ügyekben 60 embert ítéltek letöltendő büntetésre, közülük az ároktői banda két tagját tényleges életfogytiglanra. A polgári kollégiumhoz 1734 polgári és gazdasági ügy érkezett.

A Szegedi Törvényszékre 50 ezer 592 ügy érkezett tavaly, kétharmada a két évvel ezelőttinek, ami a tömeges cégbírósági ügyérkezés csökkenéséhez köszönhető. Különösen a járásbíróságok dolgoztak erőn felül, jelentősen csökkentették az ügyhátralékot. Elhangzott: az Európai Unióban a magyar bírók keresnek a legkevesebbet, átlagosan évi nettó 11 ezer 152 eurót, ami 3 millió 345 ezer forint évente. Ez a listavezető Egyesült Királyság-béli fizetés hetede, a szlovén fizetés fele. Az Uniós igazságügyi eredménytáblából ugyanakkor kiolvasható: Magyarország az ítélkezés hatékonyságára vonatkozó mutatók többségében a tagállamok első harmadában foglal helyet, a hazai bíróképzés pedig az egyik legváltozatosabb Európában.

Szóba került a Szegedi Törvényszék épületének felújítása is: idén kiírják rá a közbeszerzési pályázatot, a felújítás 2016-ban elkezdődik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!