Labdarúgás

2 órája

Így kerültek indonéz játékosok Csengelére

Mindössze kétezren lakják a Csongrád-Csanád vármegye kisteleki járásához tartozó Csengelét, amely kedden valósággal felrobbantotta az internetet. A község vármegyei II. osztályú labdarúgócsapatában, a Csengele KSE-ben ugyanis indonéz játékosok szerepelnek hétről hétre, ami nagyobb nyilvánosságot kapott a közösségi médiában.

Becsei Dávid

Catur (jobbról) és Anza a Csengele KSE két indonéz játékosa.

Fotó: Kun-Szabó Tibor

A Városok, stadionok, kocsmák nevű Facebook-oldalra került fel hétfőn este, hogy a csengelei futballcsapatban indonéz játékosok is szerepelnek, akik egyébként a kisteleki Prysmian kábelgyárban dolgoznak. A hírt felkapta a leginkább hazai labdarúgással foglalkozó, legnépszerűbb mémoldal, a Trollfoci is, ami után felkerestük a Csengele KSE sportigazgatóját, Kun-Szabó Tibort.

Indonéz játékosok, Csengele KSE, indonéz focisták, Csengele futballcsapat indonéz játékosai, indonéz futballisták Magyarországon, csengele KSE indonéz focisták, Csengele futballcsapat indonéz játékosai
Indonéz játékosok a Csengele KSE csapatában. 16-os mezben Anza, 21-esben Catur.
Fotó: Kun-Szabó Tibor

– Nem igazán értem, hogy most hirtelen miért kapta fel ezt a hírt a média. Igen, nálunk focizik két indonéz srác, mert a főnökük, Bitó István által idekerültek hozzánk. Két éve Magyarországon dolgoznak, teljesen szabályosan igazoltuk le őket – jegyezte meg érdeklődésünkre Kun-Szabó Tibor, akinek segítségével a kedd esti edzést követően Mahardhika Anugerah Caturral beszélni is tudtunk.

Catur érdeklődésünkre elmondta, hogy 2022-ben egy gyakornoki programnak köszönhetően érkezett Magyarországra, miután Indonéziában gépészmérnöki szakon végzett. Két éve él és dolgozik Kisteleken, nemrég pedig újabb kétéves szerződést ajánlottak neki, amit elfogadott, mert nagyon örül, hogy itt lehet. Hozzátette, a gyakorlatszerzés miatt van itt Kisteleken, hogy hasznosítsa az otthon megtanultakat. Korábban volt egy súlyos sérülése a futball miatt, de amúgy sem túl hosszú egy sportkarrier, emiatt csak hobbiként tekint rá.

Így kerültek indonéz játékosok Csengelére

– Kisteleken több meccset is láttam a hétvégéken, aztán kiderült, hogy ez ilyen “Sunday League” jellegű bajnokság. Ezután kérdeztem meg a főnökömet, Bitó Istvánt, aki szintén nagyon szereti a futballt, hogy külföldiek játszhatnak-e? Kedd délutánonként amúgyis focizunk kispályán a munkatársakkal. Néhány nap múlva jött István, hogy Kun-Szabó Tibor találkozna velünk, végül le is igazolt bennünket a Csengele, ahol ő is játszik – válaszolta arra a kérdésünkre, miként került oda honfitársával, Anza Prasetyával a csengelei csapathoz.

Hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli, hogy lehetőséget kaptak Kun-Szabóéktól Csengelén. Az egész csapat nagyon jól fogadta az érkezésüket, nem akarta elszalasztani ezt a lehetőséget. Catur és Anza hét mérkőzésen lépett eddig pályára a Csengelében. Előbbi egyszer kezdőként és hatszor csereként, míg utóbbi még nem játszott kezdőként. Jól kezdte a megyekettőt a Csengele, hiszen hét fordulót követően tizenhárom pontot gyűjtve a harmadik helyen állnak a tabellán.

Catur annak az Arema FC-nek az utánpótlásában nevelkedett, amelynek felnőttcsapata jelenleg az indonéz I. osztály kilencedik helyén áll.

Félreértés

– Valóban játszottam az Arema FC-ben, de csak az utánpótlásában. Némileg pontatlan információ, hogy ott játszottam legutóbb, mert az utolsó csapatom neve Arema Indonesia és a III. osztályban játszott. Velük 2021-ben járt le a szerződésem. A szülővárosomban két Arema nevű csapat van, az egyik az I., a másik pedig a III. osztályban játszik – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy mi a különbség a magyar és az indonéz labdarúgás között, Catur úgy fogalmazott, hazájában sok játékos egyéni képessége kiváló.

Megőrülnek a futballért

– Indonéziában sok futballistának nagyon jó egyéni képességei vannak, de a csapatmunka nem az erősségük. Magyarországon viszont nagy szükség van a csapatmunkára. Sok indonéz játékos játszik Európában, a válogatottnak pedig az a célja, hogy kijusson a 2026-os világbajnokságra. Az indonéz emberek megőrülnek a futballért, amit bárki láthat a közösségi médiában, ugyanis elképesztően aktívak az X-en és az Instagramon – jegyezte meg.

Catur közösségi oldalát megnézve feltűnt, hogy a kisteleki kollégák születésnapi köszöntésére magyarul válaszolt.

Magyarul is kommunikálnak

– Részt vettünk már egy hathónapos magyar nyelvtanfolyamon Anzával, de az az őszinte igazság, hogy számomra a magyar speciális, a világ legnehezebb nyelve. A rövidebb mondatok fontos részeit már megértjük, munka közben nagyjából harminc százalékban magyarul és hetvenben angolul kommunikálunk a többiekkel – magyarázta.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában