Díszdiploma-átadó ünnepséget rendezett a szegedi jogi kar – galériával, videóval

Több tucatnyi nyugdíjas jogász tért vissza szegedi alma materébe szerdán. Díszdiploma-átadó ünnepséget rendezett a szegedi jogi kar, amelyen vas-, gyémánt- és arnydiplomákat adományoztak.

Koós Kata

„Még karácsonykor is a családjog vizsgára tanultam. Emlékeztek milyen kemény volt?” – idézte fel egy alumnus nagy mosollyal fél évszázaddal ezelőtti élményét a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar épületében. Aztán az is kiderült, hogy végül sikerült a vizsga, de a sok magolás ellenére is jól megizzasztotta a professzor. Ehhez hasonló emlékek és kérdések sokaságától volt hangos szerdán a szegedi jogi kar aulája, ahol díszdiploma-átadó ünnepséget tartottak. 

szegedi jogi kar, SZTE, lófara
Vas-, gyémánt- és aranydiplomákat adományozott a kari tanács. Fotó: Karnok Csaba

Vas-, arany- és gyémántdiplomákat adományoztak

Három fő részére vasdiplomát, hét fő részére gyémántdiplomát és harminc fő részére aranydiplomát adományozott a kari tanács. A vasdiplomás alumnusok hatvanöt, a gyémántdiplomások hatvan, az aranydiplomások pedig ötven évvel ezelőtt szerezték meg diplomájukat. 

Az SZTE ünnepi tanácsának elnöke Gellén Klára oktatási rektorhelyettes volt, további tagjai pedig Törőcsikné Görög Márta, a szegedi jogi kar dékánja és Epinger Ákos, a Hallgatói Önkormányzat elnöke voltak. 

A dékán köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy a szegedi jogi kar minden tanévének három legfontosabb eseménye az elsőévesek eskütétele, a frissdiplomások diplomaosztója, valamint a díszdiplomák átadása. Törőcsikné Görög Márta rámutatott, hogy noha a szegedi jogi kar épülete a közelmúltban teljesen megújult, mégis több olyan kapocs maradt, amely egy életre összeköti a „lófaránál” végzett hallgatókat. 

A „lófara nyelvét” beszéli a szegedi jogi kar 

A legfontosabbként az értékrendet emelte ki, amit az SZTE oktatói változatlanul adnak át a jogászok újabb és újabb generációjának. 

Egy nyelvet, a lófara nyelvét beszéljük. Itt nevelkedtünk, itt sajátítottuk el azokat a dogmatikai alapokat, amelyek bármilyen jogszabályi változás történjen is, mindig iránytűként hatnak. Gondolkodást sajátítottunk el, és ma sem azt sajátíttatjuk el a hallgatókkal, hogy hogyan kell a jogszabály szövegét megtanulni, hanem, hogy hogyan kell zárt logikai rendszereket felépíteni

 – fogalmazott a dékán. 

Arra is kitért, hogy amikor elolvasta a díszdiplomások életútját, minden esetben egy szorgalmas, a hivatás iránt elkötelezett életpályát ismert meg, amely példaként szolgál a szegedi jogi karon végzett jogászok újabb és újabb generációjának. 

Felidézték a közös emlékeket

Az ünnepség után az egykori évfolyamtársak folytatták legkedvesebb egyetemi emlékeik megosztását. A gyémándiplomáját átvett Boholy Zoltán például jó szívvel idézte fel a nemzetközi jogi tanszék hajdani vezetőjének, Búza professzornak a teadélutánjait. 

Az aranydiplomás Galambos Gáborné Bódi Rózsa úgy fogalmazott, hogy nem tud meghatódottság nélkül beszélni hallgatói évekről. 

1974 februárjában szereztünk 86-an diplomát az egyetemen. Professzoraink, tanáraink már csak az első emeleti képeken láthatók. Mindig nagy tisztelettel tekintek rájuk. Előadásaik feledhetetlenek. A mai hallgatók olyan épületet kaptak, amiről mi annak idején nem is álmodhattunk. Nagyon szerettem itt tanulni 

– mondta el. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában