Huszárhagyományokkal ismerkednek a kadétok

2 órája

Hódmezővásárhelyen startolt elsőként az Ifjú Huszár Program – galériával

A vásárhelyi honvéd középiskola növendékei a 2024/25-ös tanévtől szakköri formában lovagolhatnak, ismerkedhetnek a huszárhagyományokkal. Az Ifjú Huszár Program célja a hagyományőrzés.

Kovács Erika

Az Ifjú Huszár Program gyakorlati megvalósítását szerdán a sajtó képviselői is megtekinthették a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási területén.

Ifjú Huszár Program, Czermann János,Hód-Mezőgazda Zrt.
Az Ifjú Huszárok Program vásárhelyi kadétjai a nyílt szakköri foglalkozáson lovagoltak, lovat ápoltak és a huszár hagyományokkal ismerkedtek. Fotó: Kovács Erika 

Lelkesedéssel fogadták

Mint elhangzott, a programot az első naptól fogva kiemelt lelkesedéssel fogadták mind a Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium, Hódmezővásárhelyi Honvéd Középiskola és Kollégiumának növendékei, mind a szüleik. A 14-18 év közötti kadétoknak lehetőségük nyílik a lovas ismeretek elsajátítására, a lószerszámok, a lovak anatómiájának megismerésére, a huszár- és csapathagyományok, valamint a magyar nemzeti hagyományok ápolására. A program célja a hazafias honvédelmi nevelés is.

A gróf Nádasdy Huszárezred 2020-ban jött létre újra

Az ifjú huszárok szakköri foglakozásán részt vett Czermann János, a Honvédelmi Minisztérium stratégiáért és humánpolitikáért felelős helyettes államtitkára is, aki beszédében elsőként a huszárhagyományokat említette meg.

A XX. század lelket romboló, méltatlan évtizedei után 2020-ban jött létre újra a honvédség keretei között a gróf Nádasdy Ferenc Huszárosztály. Ahogy a honvédelmi miniszter az elmúlt napokban a huszárosztály egységzászlójának átadásán úgy fogalmazott, a huszárságnak úgy van értelme, ha valódi, harcoló, műveleti értékkel rendelkező egységként része a honvédségnek 

– mondta a helyettes államtitkár.

Az Ifjú Huszár Program kadétjai lovagolni tanulnak

Vagyis szükség van olyan NATO kompatibilis felderítő osztagra, amely jellegében és szellemében a magyar huszárhagyományokat képviseli. Ezért létrejön a legmodernebb eszközökkel, Gidrán és Lynx harcjárművekkel felszerelt huszárosztály is, ami a Nádasdy Huszárezred része lesz. A Nádasdy Huszárezred nem csupán katonák és lovak számon tartott egysége, hanem katonanemzetünk dicső szellemi öröksége, amelyet nemcsak ápolni és őrizni, de felvállalni és megélni is szükséges

 – mondta. Az államtitkár kiemelte, a vásárhelyi kadétok a Honvédelmi Minisztérium finanszírozásában térítésmentesen sajátíthatják el a tudást és a tapasztalatot a lovaglás és a lóápolás területén és ismerhetik meg a huszárhagyományokat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában