Párizsi élmények

2 órája

Élménybeszámoló: kisorsolták, így utazhatott az olimpiára

Civilben a bankszektorban dolgozik, a sport szeretetének hála pedig felejthetetlen élményekben részesült az ötkarikás játékokon. Az egészségmegőrzés céljából sportol rendszeresen a szegedi Bakonyi István, aki az Ötpróba szabadidő programnak köszönhetően kijutott a párizsi olimpiára. Élménybeszámoló.

Becsei Dávid

2007-ben járt először versenyen. Ez viszont akkora élmény volt Bakonyi István számára, hogy azóta is rendszeresen fut, de szívesen próbál ki más sportágakat is. A 45 éves István elsődleges célja a mozgással az egészségmegőrzés. Ennek köszönhetően kijutott az olimpiára az Ötpróba során gyűjtött pontjaival. Az élménybeszámoló során érdekes történeteket oszt meg velünk.

élménybeszámoló, egészségmegőrzés, ötpróba, olimpia, Mont-Saint-Michel, Balaton-átúszás
Élménybeszámoló Párizsból. Az Ötpróba szabadidős programnak köszönhetően pedig eljutott a párizsi olimpia több eseményére szurkolóként Bakonyi István. Ez a kép az olimpiai fáklyával a Palais de Tokyóban készült.
Forrás: Bakonyi István családi archívuma

Az Ötpróbával egy versenyen találkoztam. A 2016-os riói olimpiára már elkezdtem gyűjtögetni a pontokat, aktívan viszont a 2020-as tokiói játékokra vágtam bele. Az a kritérium, hogy öt sportágban kell összegyűjteni hatvan pontot és akik ezt az akadályt sikerrel veszik, azok között sorsolják ki az olimpiai részvételt. Mehettem volna már Tokióba is, de a koronavírus-járvány miatt azt előbb elhalasztották, majd egy évvel később nézők nélkül rendezték meg. Ez egyáltalán nem szegte a kedvemet, folytattam a pontgyűjtést Párizsra. Sikerült összegyűjtenem 2024-re is a szükséges hatvan pontot, de én a 2020-as eredmény alapján jutottam ki Franciaországba. Összesen negyvenöten kaptuk meg ezt a lehetőséget, háromszor tizenöt fős turnusokban utaztunk ki, én a második társasággal

 – árulta el István.

Egészségmegőrzés

A tokiói olimpiára igazán impozáns eredménysorral jutott ki, ugyanis minden sportágban szállított bőven pontokat. Futás, kerékpározás, túrázás, triatlonozás és úszás. Ez volt a négy év programja, 2020-ban pedig a Balatonra specializálódott. Teljesítette az NN Ultrabalatont csapatban, vagyis körbefutotta a tavat, de megtette ezt a penzumot kerékpárral, valamint teljesítette a Balaton-átúszás 5,2 kilométeres szakaszát is.

Tizennégy társával az olimpia második hetére érkezett meg Párizsba. Kilenc mérkőzést tekintettek meg csapatsportágakban, ami külön öröm volt számára, hogy a helyszínen szurkoltak a szegedi játékosokkal felálló magyar férfi kézilabda-válogatottnak a házigazda franciák elleni csoportmérkőzésen.

Élménybeszámoló

Élménygazdag napokat töltöttünk a francia fővárosban. Én azok közé tartoztam, akik a sportesemények mellett a városból is minél többet szerettek volna látni, ezért rengeteg helyszínt felfedeztünk. Sok utcát bejártunk, amikor pedig terveztük az utunkat az utolsó napra, eszünkbe jutott a Versailles-i és a Loire-menti kastélyok is, végül Mont-Saint-Michel meglátogatása mellett döntöttünk. Ez egy ötórás buszút volt, amit azért ha előre tudunk, nem biztos, hogy bevállalunk, de maximálisan megérte ez a kirándulás is. Akiket pedig kizárólag a sportok vonzottak, azok a stadionokon túl a Palais de Tokyóban kialakított szurkolói zónában szurkolhattak együtt

 – jegyezte meg.

élménybeszámoló, egészségmegőrzés, ötpróba, olimpia, Mont-Saint-Michel, Balaton-átúszás
Aki Párizsban jár, biztosan készít egy képet az Eiffel-toronnyal. István már a megérkezése napján elkészítette a kihagyhatatlan fotót.
Forrás: Bakonyi István családi archívuma

Szurkolás berekedésig

Frenetikus és egyedülálló – így jellemezte az olimpia hangulatát.  – Kívánom, hogy mindenki élje át azt az érzést, hogy egy olimpián a helyszínen szurkolhat a magyar sportolóknak. Vittük a zászlót, buzdítottuk a lelátóról a vízilabdázóinkat és a kézilabdázóinkat is. Bár a franciáktól négy góllal kikaptak a férfiak, óriási élmény volt az a kézimeccs, még be is rekedtem. Sajnos a sportolókkal nem találkoztunk, de egyszer majdnem sikerült. Annyira szurkoltunk, hogy a szervezők azt hitték, családtagok vagyunk, de végül kiderült, hogy nem, és nem engedtek közel bennünket hozzájuk, pedig mondtuk, Magyarország egy nagy család – emlékezett vissza nevetve. 

Hozzátette, mindössze annyit sajnál a párizsi utazás kapcsán, hogy magyar érmet jelentő eseményen nem voltak jelen. Először járt világeseményen, ami csodás élmény volt. Milák Kristóf olimpiai bajnoki címét 100 méter pillangón viszont kétszer is látták, mivel telefonon egy streaming-szolgáltató applikációjában nézték, majd néhány másodperccel később a helyszínen egy kivetítőn is elsőként csapott célba a világklasszis úszó. Egy aranyérem, dupla ünneplés.

Végezetül pedig István mindenkit arra biztat, hogy egészsége érdekében sportoljon, de ahogy az ő példája is mutatja, egyéb csodálatos élmények is társulhatnak a szabadidősporthoz.

élménybeszámoló, egészségmegőrzés, ötpróba, olimpia, Mont-Saint-Michel, Balaton-átúszás
Az arcfestés sem maradhatott el az olimpia egy-egy meccse előtt. A legyezőt egy magyar önkéntestől kapta, majd továbbadta az egyik csapattársának. A magyar segítőkkel kapcsolatban kiemelte, mindannyian, elképesztően segítőkészek voltak.
Forrás: Bakonyi István családi archívuma

Ez az olimpiai utazás hatalmas tanulság és motiváció, hogy érdemes sportolni. Jót tesz az egészségnek, ráadásul ilyen csodálatos élményeket lehet szerezni általa. Mindenkinek ajánlom a mozgást, ami engem illet, a 2028-as Los Angeles-i ötkarikás játékokat is megcélzom, de tiszta szívemből azt kívánom, hogy másoknak is összejöjjön egy ilyen utazás és tapasztalják meg ezt az olimpiai miliőtzárta élménybeszámolóját lapunknak.

Mont-Saint-Michel

A Mont-Saint-Michel a Couesnon folyócska torkolatában, a La Manche csatorna árapálysíkságából kiemelkedő 78 méter magas gránitszikla alkotta sziget, pontosan egy kilométerre Franciaország normandiai partjaitól. A sziget és a rajta található bencés apátság 1979-ben az elsők között került fel a UNESCO világörökségi listájára.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában