Sakkolimpia

2024.09.16. 08:15

Ritkán látni ilyen látványos sakkpartit, mint amivel legyőztük az ukránokat

Eddig várakozáson felül szerepelnek a mieink a hazai sakkolimpián.

Delmagyar.hu

Fotó: Polyák Attila/MW

Rapport Richárd egy látványos partiban győzte le Vaszil Ivancsukot a budapesti sakkolimpián, ahol a magyar férficsapat 2,5–1,5-re nyert Ukrajna ellen. Rapport a Grünfeld-védelemben tisztáldozattal rákényszerítette Ivancsukot, hogy a királya a tábla közepén maradjon, ami végzetesnek bizonyult. Ivancsuk egy rossz lépés után elvesztette a partit, és feladta a mérkőzést a 26. lépésben.

Ivancsuk legjobb éveiben, a Kaszparov és Carlsen közötti időszakban potencális világbajnoknak számított, de valahogy sohasem jött ki neki a lépés, bánatában többször is bejelentette a visszavonulását, de mindig meggondolta magát, és még 55 évesen is aktív. 2007-ben 2787-es értékszámmal Kaszparov mögött a második helyen állt a világranglistán.

A másik három játszma döntetlennel zárult, Berkes Ferenc biztosította a magyar csapat győzelmét egy precízen lejátszott végjátékban. Ezzel a magyar csapat öt forduló után veretlen maradt, és India, Kína, valamint Vietnám mellett a maximális tíz ponttal holtversenyben az élen áll.

Sakkolimpia, 5. forduló, a magyar csapatok eredményei:

Nyílt torna:
Magyarország–Ukrajna 2,5-1-5
Magyarország B–Chile még 1,5-2,5
Magyarország C–Libanon 4-0

Női torna:
Magyarország–Észtország 4-0
Magyarország B–Ecuador 3-1
Magyarország C–Románia 0-4

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában