Férfi kézilabda

2024.09.11. 09:54

A Pick Szeged BL-nyitányra készül

20 év után érkezik ismét Szegedre a Magdeburg. A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata jelenleg a világ egyik legjobb együttesének számító német bajnokot fogadja a Pick Arénában csütörtökön 18.45-től (élő: Sport1).

Becsei Dávid

Smárason korábbi csapata ellen játszhat a BL-nyitányon.

Fotó: Török János

Mindössze két alkalommal találkozott eddig egymással tétmérkőzésen az OTP Bank-Pick Szeged és a Magdeburg a férfi kézilabda Bajnokok Ligája sorozatában. 2004. február 14-én a Bajnokok Ligája-negyeddöntő első mérkőzésén Kovács Péterrel a kispadon fogadták a Tisza-partiak az akkor legszebb napjait élő német klubot – 2002-ben a Veszprémet győzték le a BL-döntőben –, amelyet az edzőlegenda Alfred Gíslasson irányított. Ott volt kezdőként az újszegedi sportcsarnok küzdőterén a balszélső Bennet Wiegert, aki 2015 óta már a csapat vezetőedzője. Neki köszönheti az SC Magdeburg, hogy ismét Európa legerősebb csapatai között emlegetik a klubot. 2023-ban ismét magasba emelhették a legrangosabb európai klubtrófeát, de 2024-ben szintén bejutottak a kölni négyes döntőbe.

Három bajnoki sikerrel hangolt a Bajnokok Ligája nyitányára a Pick Szeged.
Három bajnoki sikerrel hangolt a Bajnokok Ligája nyitányára a Pick Szeged.
Fotó: Török János

Visszatérve a húsz évvel ezelőtti párharcra, 31–30-ra nyert a Magdeburg Szegeden – otthon pedig 28–24-re – a nyolcgólos Stefan Kretzschmar vezérletével. A Wiegerthez hasonlóan balszélső Kretzschmar jelenleg a BL A csoportjában induló Füchse Berlin sportigazgatója.Premiermérkőzés lesz. Először ül majd a szegedi kispadon vezetőedzőként a Bajnokok Ligájában Michael Apelgren, valamint segítője, Jonas Källman. Akár hat új játékos is bemutatkozhat a BL-ben kék mezben, de közülük is Janus Smárasonra várhat a legpikánsabb hatvan perc. Az izlandi irányító a 2023–2024-es idényben még éppen a Magdeburgot erősítette. 

Kényszerhelyzetben a Magdeburg

Az elmúlt három idény kétszeres német bajnoka több gonddal is küzd a szezon kezdetén. Felix Claar és Óscar Bergendahl is sérüléssel tért vissza az olimpiáról, előbbi ráadásul hosszabb időre kidőlt. Pótlása viszont remekül sikerült, a Magdeburg ugyanis kivásárolta az Erlengentől a – Eisenachnál kölcsönben lévő – legutóbbi Bundesliga gólkirályát, a 24 éves svájci balátlövőt, Manuel Zehndert, aki a Wetzlar elleni bajnoki nyitányon két góllal debütált. A meccset 35–28-ra nyerte meg a címvédő, a jobbátlövő Ómar Ingi Magnússon kilencszer, az irányító Gisli Kristjánsson pedig hatszor talált be, míg a másik friss szerzemény, Antonio Serradilla négy asszisztot osztott ki. Beállóba érkezett még hozzájuk Zechel Erlangenből, míg a jobbszélső Persson a Bergischerből. 

Vendégeket fogadnak

Ahogyan azt már megszokhatták a szegedi szimpatizánsok, a Tisza-parti klub minden hazai Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt felvezető show-t vezényel. Ez az idei nyitóforduló előtt sem lesz másként. Elfogadta a klub meghívását az olimpiai 5. helyezett, világbajnok birkózó, Losonczi Dávid. Őt sportteljesítménye mellett sokan önzetlen gesztusával azonosítják, ugyanis az olimpiai jutalmát jótékonysági célra ajánlotta fel. 

Ott lesz a Magdeburg elleni mérkőzésen a lelátón a négyéves Kovács Geri is. Az OTP Bank-Pick Szeged és az MTK Budapest labdarúgócsapata gyűjtést szervez a kisfiú számára, aki egy ritka betegségben, Duchenne-féle izomdisztrófiában szenved. A kisfiúnak a betegség miatt leépülnek az izomsejtjei, köztük a szív és a tüdő izmai is, a kezelés nagyon sokba kerül. A mérkőzés előtt a Pick Aréna főbejáratával szemben kihelyezett adománygyűjtő ládába dobhat bárki tetszőleges összeget, hogy hozzájáruljon Geri gyógyulásához.

Esélyek

Ami pedig az esélyeket illeti, a magyar sportfogadó iroda kedden kora délután még 3,25-szoros pénzt fizetett volna a szegedi győzelemért a Magdeburg ellen, míg német siker esetére 1,53-os oddsot állapítottak meg. Természetesen a döntetlen „fizet a legjobban”, 8,75-szorosan. 

A Pick Szeged csapatát a legjobbak között említik

A Bajnokok Ligája-rajt előtt az európai szövetség (EHF) is kiadta erősorrendjét, amelyben az első helyre a Barcelonát tették, majd a Veszprémet és az Aalborgot. Negyedik náluk a Magdeburg, ötödik a Paris Saint-Germain, míg hatodik a Szeged, amely a Füchse Berlint és a Kielcét előzi meg a szubjektív rangsorban. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában