Veszély

2024.09.17. 17:25

A biztonsági öv használatára figyelmeztetnek

Életet ment a biztonsági öv.

Suki Zoltán

Az, hogy egy közlekedési baleset anyagi káros, vagy sérüléses lesz, több dolgon is múlhat. Az egyik ilyen lényeges pont a biztonsági öv és a gyermekülés használata, amely alapvetően meghatározhatja egy esetleges baleset kimenetelét – közölte lapunkkal Vad Róbert, a Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság kiemelt főelőadója. 

biztonsági öv, ellenőrzés, életmentés
Életet menthet a biztonsági öv.
Fotó: Ladóczki Balázs

Hozzátette, hogy nem igaz, hogy kis sebességnél, városi forgalomban nem érdemes használni a biztonsági övet. 

– Sokan úgy gondolják, hogy jól kitámasztott kézzel és lábbal is lehet úgy fékezni az ütközés pillanatában tehetetlen testet, ahogy az öv teszi. Ez egyértelműen tévhit! A felszabaduló hatalmas mozgási energiát végtagjaink nem képesek megfékezni. Ezzel szemben az öv az előre száguldó testet megfogja és visszakényszeríti az ülésbe

 – tette hozzá a főelőadó.

Vad Róbert azt is közölte, hogy a kutatási eredmények tükrében a biztonsági öv használatkor a balesetek súlyossági fokában jelentős javulás mutatható ki. Ez a megállapítás különösen igaz azokban a mai modern járművekben, amelyek nagy részénél már alapfelszereltség a légzsák, ami csak akkor nyújt hatásos védelmet, ha a biztonsági öv be van kapcsolva. Ellenkező esetben a kirobbanó légzsák komoly sérüléseket okoz a tehetetlenül becsapódó testen.

Fontos tudni, hogy a hátsó ülésen utazóknak is kötelező az öv használata. Ennek az az oka, hogy a járműben hátul helyet foglalókra is ugyanolyan veszélyek leselkednek, mint az elöl ülőkre, sőt esetleges előre repülésükkel veszélyeztetik az elöl utazókat is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában