Interjú Kiss Csabával

2024.09.17. 18:07

A Szegedi VE az OB I.-ben és a kupában is nyolc közé kerülne

Öt napon belül négy mérkőzéssel belevágnak a tétmérkőzések sűrűjébe. A Szegedi VE férfi vízilabdacsapata a bajnoki nyitányon szerdán 19.30-kor Kaposváron ugrik medencébe, míg péntektől vasárnapig a BENU Magyar Kupa B csoportjának otthona lesz a Tiszavirág Sportuszoda. Érkezőkről és távozókról, felkészülésről, célkitűzésekről Kiss Csabával, az együttes vezetőedzőjével beszélgettünk.

Becsei Dávid

Kiss Csaba a bajnokságban és a BENU Magyar Kupában is a legjobb nyolcba kerülést tűzte ki célul a csapatával.

Fotó: Török János

– Kaposváron kezdi a bajnokságot a Szegedi VE, kik távoztak és érkeztek?

Szegedi VE, vízilabda
A Szegedi VE a kaposvári bajnoki után három hazai kupameccset játszik ezen a héten.
Fotó: Karnok Csaba

– Hárman távoztak tőlünk és ketten érkeztek. Klár Gergely a Vasasba igazolt, Tóth Gyula visszatért nevelőegyesületébe, a Metalcom Szentesbe, míg Horváth Zsombor befejezte az aktív játékos-pályafutását. Ketten érkeztek hozzánk. A Ferencváros nevelését, Spitz Márkot az Egerből igazoltuk le, míg Szerbiából jött hozzánk a fiatal Luka Boskovics. Ő még ifjúsági korú, így ott is számítunk rá jobban, de öt utánpótlás meccset követően már a felnőtteknél is játszhat, nem számít légiósnak.

– Milyen poszton bevethető a két érkező?

– Spitz Márk egy tipikus külső körös játékos, de a kapás és rosszkéz oldalon is bevethető. Luka univerzális játékos, akire akár bekként is számíthatunk, de a kapás oldalon érzi a legotthonosabban magát.

– Összességében hogy alakult a felkészülési időszak, rajtra kész a csapat?

– Úgy zajlott a felkészülés, ahogy elterveztem, mindössze annyi hiányérzetem van, hogy talán kevesebb edzőmeccset játszottunk, mint szerettem volna. Emiatt nagyon megörültem az egri Pócsik Dénes Emléktornának, de annak az időzítése nem volt a legjobb a szempontunkból. Egy-másfél héttel később, közvetlenül a bajnoki rajt előtt lett volna igazán mértékadó.

A Szegedi VE a tavaszi kulcsmeccsekre fókuszál

– Milyen tapasztalatokkal járt ez a torna?

– A második napunk pocsékra sikeredett. Reggel játszottunk a Miskolccal, este a Szentessel, minden rossz előjött belőlünk. Utána viszont még Kürti Dominik hiányában is mindössze kettővel kaptunk ki a Szolnoktól, míg az újonc, légiósokkal felálló Debrecent tizenegy góllal legyőztük. Összességben nem is baj, hogy nem parádéztunk Egerben, nem a felkészülési időszakban kell csúcsformában vízilabdázni. Még most sem vagyunk a toppon, de a lényegi dolgok tavasszal dőlnek el.

– Milyen meccsre számít a megerősödött Kaposvár ellen?

– Az a csapat, amely leigazolja az olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok Hárai Balázst, annak nem csupán a kiesés elkerülése a célja. Szeretnének előrébb lépni a tavalyi nyolcadik helyről, amelyhez ügyes fiatalokat igazoltak Bede Marcell, Besenyei Áron, valamint a szentesi származású Pellei Kristóf személyében. Ami pedig a meccset illeti, egy Kaposvár–Szeged rangadón sosem cukorkát osztogatnak egymásnak a játékosok. Nekünk aranyat érne a bajnokság elején egy idegenbeli pontszerzés a legjobb nyolcba kerülésért vívott harcban.

Továbbjutás a cél

– Pénteken pedig már kezdődik a BENU Magyar Kupa csoportköre a Tiszavirág Sportuszodában a Honvéd, a Miskolc és a Pécs ellen. Mi a célkitűzés?

– Mindenképpen a továbbjutás. A bajnokságban és a kupában is szeretnénk bejutni a legjobb nyolc csapat közé. A Honvéd más kategória, egy kapust és egy mezőnyjátékost igazoltak mindössze, a Miskolcról van egy kialakult képünk két edzőmeccs alapján, a Pécstől viszont nem tudom, hogy mire számíthatunk. Valószínűleg a Miskolccal leszünk harcban a továbbjutásért a Honvéd mögött, de a tavalyi bajnoki hetedik helyünk után általánosságban elmondható, sokan vadásznak a skalpunkra.

Férfi vízilabda, BENU Magyar Kupa, B csoport (helyszín, Szeged, Tiszavirág Sportuszoda), péntek, 17.30: Szegedi VE–Pécs. 19.00: Miskolc–Honvéd. Szombat, 15.30: Szegedi VE–Miskolc. 17.00: Honvéd–Pécs. Vasárnap, 11.00: Honvéd–Szegedi VE. 12.30: Pécs–Miskolc.

– Hárman az U19-es Eb-n szerepeltek a csapatból, ez mekkora hátrányt okozott a felkészülés során?

– Óriási büszkeség a Szegedi Vízipóló Suli számára, hogy Gyovai János, Leinweber Olivér és Pörge Zsombor játszott a válogatottban. Nekem viszont nem szerencsés, hiszen így két mezőnyjátékos kimaradt a taktikai gyakorlásból, Jancsi kapusként könnyebben felveszi a fonalat. Olivérrel és Zsombival az elmúlt napokban igyekeztünk mindent bepótolni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában