A 19 éves Kiss Ágnes klubtársával, Nagy Biankával harcolta ki az olimpiai részvételt

2024.06.19. 07:20

Közös cél vitte előre őket

Az MVM Szegedi VE kenusa, Kiss Ágnes igen fiatalon, 19 évesen harcolta ki a versenyidényben, hogy ott lehessen a párizsi olimpián: klubtársával, Nagy Biankával megnyerték a második válogatót, majd a szétlövést is C2 500 méteren.

Mádi József

Az MVM Szegedi VE kenusa, Kiss Ágnes (jobbról) 19 évesen mehet az olimpiára.

Fotó: Karnok Csaba

– 19 éves, és mehet az olimpiára. Feldolgozta már ezt az infót?

– Az ifjúsági évek után nem igazán készültem arra, hogy első éves felnőttként részt vehetek az ötkarikás játékokon. Szerettem volna egy sikeres évet letudni akár még az U23-asok között is, ám nagyon örülök, hogy ez a törekvésem ennyire jól sikerült, és összejött a párizsi részvétel.

– Gyerekként sokan erre vágynak, volt ilyen elképzelése a sportpályafutása kapcsán?

– Amikor az első sikereket arattam, akkor már azért megfogalmazódott bennem az álom, hogy egyszer kijuthassak az olimpiára. 

– Nagy Biankával nem olyan régen térdeltek össze, mégis jól működött a páros. Mi lehet a legfőbb oka ennek?

– Gyorsan megtaláltuk a közös hangot talán azért is, mert az első válogató nem sikerült jól, ám mindketten szerettünk volna ott lenni Párizsban. Lényeges volt ez a közös cél, amely vitt előre minket.

– Mennyire megszokott, hogy azonos klubban sikerül összehozni egy ennyire jó párost?

– Egészen ritka, de az nyilván nagy könnyebbség, hogy mindketten szegediek vagyunk, és nem kell utaznunk egymáshoz, ha közösen akarunk edzeni, mert a Maty-ér tökéletes helyszín.

– Van már megfogalmazott cél az olimpiára?

– Nincs, de nem is szeretnék helyezésben gondolkodni, sokkal inkább a lehető legjobb formában szeretnék kiutazni, versenyezni, és minden idők legjobb pályáit lenne jó bemutatnunk.

– Hogyan alakul az augusztusi versenyig a program?

– Van egy kis pihenő, aztán elkezdjük a felkészülést az olimpiára. Vár ránk egy hat hetes munka, amely biztos nagyon kemény lesz.

– A szegedi Európa-bajnokság, amelyen elsők lettek C2 500 és harmadikok C2 200 méteren, mennyiben segíthette az ellenfelek feltérképezését?

– Itt volt a tavalyi világbajnoki bronzérmes spanyol egység, hozzájuk próbáltuk viszonyítani magunkat. De Párizsban ott lesz a kínai és a kanadai páros is, ők erősek, illetve az ukránok, akik nem jöttek el az Eb-re, ám jó egységük van.  

– Nem csak a vízen, hanem a magénéletben, a tanulásban is teljesíteni kellett. Hogyan alakult az érettségi?

– Már csak egy magyar szóbeli vizsga van hátra, a többi tárggyal végeztem. A folytatásban szeretnék továbbtanulni a szegedi egyetemen, a szakon még gondolkodom. Júliusban derül ki, milyen irányban indulok el, addig még van idő, és akkor is dől el, felvettek-e.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában