Magyar kultúra

2 órája

Jelöléseket várnak a Vásárhelyi Művészeti-díjra

Október közepéig lehet beküldeni a javaslatokat.

Kovács Erika

A Vásárhelyi Művészeti-díjat azok a magánszemélyek és közösségek kaphatják, akik a magyar kultúra fejlesztésében és terjesztésében, a magyar nyelv ápolásában, a nemzet és nyelv fennmaradásáért folytatott munkában kimagasló teljesítményt nyújtottak. A díjat azután hozta létre a Márki-Zay Péter vezette közgyűlés, miután a vásárhelyi születésű színészóriás, Bessenyei Ferenc özvegye, B. Élthes Eszter, a 2020-as magyar kultúra napi gálán visszavonta a díjjal kapcsolatban a Bessenyei név használati jogát. B. Élthess Eszter indokként elmondta, Bessenyei Ferenc özvegyeként, és szellemi hagyatékának őrzőjeként, nem engedheti meg, hogy Bessenyei Ferenc nevét bármilyen politikai csoportosulás, bármely hatalom saját céljaira használja, kihasználja, hogy a Bessenyei névvel visszaéljen.

Vásárhelyi Művészeti-díj, elismerés, magyar kultúra, Hódmezővásárhely
Fotó: Hódmezővásárhely Város gyorshír szolgálata

A következő évben, a magyar kultúra napján már Vásárhelyi Művészeti-díjakat adtak át. A díj előadóművészeknek adható, hivatalos és amatőr kategóriában, egyénileg, vagy csoportosan. A jelöléseket október 15-ig lehet eljuttatni a [email protected] e-mail-címre. A művészek életrajzát és a jelölőlapot is mellékelni kell. Utóbbit a város honlapjáról lehet letölteni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában