Szegedi hírek

2024.07.28. 15:23

Óriásira nőttek a szegedi lótuszok - Galéria

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató programok, tánc-, jóga-, és harcművészeti bemutatók várták a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. Elkészült a második napra a Lótusznapok óriási mandalája is.

Suki Zoltán

Idén már a XVII. Lótusznapokat rendezték meg a hétvégén a szegedi Füvészkertben. Az esemény középpontjában most is a minden évben a tavakban megújuló indiai lótusz állt. A hatalmasra nőtt virágok mellett találkoztunk Máriáékkal is.

Ki sem látszanak az emberek a hatalmas növények mögül. Fotó: Török János
Ki sem látszanak az emberek a hatalmas növények mögül. Fotó: Török János

– Szegedről érkeztünk, és nagyon szeretjük a Füvészkertet, a Lótusznapok pedig kiváló alkalom volt, hogy újra kilátogassunk ide. Évente egyszer jövünk, de most a hatalmas lótuszok teljesen elvarázsoltak minket és a gyerekeket is – mondta az asszony.

De nem csak ők voltak ezzel így. A Füvészkertben vasárnap délelőtt nagy volt a nyüzsgés, és tényleg szinte mindenki a lótuszokhoz igyekezett először. 

Lótusz teljes pompában 

A rendezvény névadó növénye, az indiai lótusz ilyenkor látható teljes pompájában. A látogatókat a lótuszos tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötétrózsaszín virágok tömege fogadta. 
Az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. Az állomány csaknem egyidős a botanikuskerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából kerültek Szegedre.

Ráadásul a virágzó lótuszok előhozták az emberek alkotásvágyát is. 

Szimbólum lehet 

Reiner Betty mandalakészítő azt mondta, hogy egy olyan mandalát készítenek, amiben a látogatók is közreműködnek.

– Ezt a mandalát két nap alatt készítjük el. Az a terv, hogy mindenki belefest egy kicsit, és akkor megnézzük, hogy milyen lesz a végeredmény. A színekről a látogatók döntöttek. Ha pedig elkészül az óriásmandala, az lehet a Lótusznapok szimbóluma – fűzte hozzá Reiner Betty.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában