Horváth Gábor, az Emlékpark korábbi vezetője kapta az idei Szer Üzenete-díjat

2024.09.08. 14:57

Búcsút tartottak Ópusztaszeren - Galéria

Vasárnap tartották az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban a hagyományos Szobori búcsút, melyen – a szentmise keretében – Horváth Gábor, az ÓNTE korábbi ügyvezető igazgatója vehette át a Szer Üzenete-díjat. A búcsún látványos programokat is megtekinhettek a látogatók.

Imre Péter Géza

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legfontosabb ünnepét, a Szobori búcsút hagyományosan szeptember első hétvégéjén rendezik, vasárnap erre a napra virradtunk. Az emlékpark pénztáránál már nyitás előtt sorban álltak az érdeklődők, a kellemes kikapcsolódást keresők.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark fő szimbóluma a millenniumi Árpád-emlékmű. A kulturális intézmény legfontosabb ünnepe a Szobori búcsú. fotó: Imre Péter
Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egyik legfontosabb szimbóluma az Árpád-emlékmű. Az 1897. május 21-én felavatott szobor Kallós Ede szobrász és Berczik Gyula építész közös alkotása. Fotó: Imre Péter

A búcsú története

Az ünnep szorosan kapcsolódik az emlékpark históriájához: a helybeliek több mint százhúsz évvel ezelőtt, 1897. augusztus 8-án jöttek össze először, hogy megemlékezzenek Árpád vezérről. Az 1896-os millenniumi évben állított Árpád-emlékmű azóta országos jelentőségű búcsújáróhellyé vált. Az összejövetelekhez mindig kapcsolódott szentmise, ezért a helyiek Szobori búcsú (vagyis a szobornál lévő) néven kezdték emlegetni, mely idővel hivatalossá vált. Az első világháború alatt az ünnepségek szüneteltek, az 1919-es forradalom eseményei pedig gátolták az évenkénti búcsújárást, ami az 1930-as években éledt újjá. Ebben az időben került át a rendezvény augusztusról szeptemberre. A második világháborút és a földosztást követően kiüresedett, utoljára 1946-ban tartottak ünnepséget az emlékműnél a régi tradíciók szerint. A Szobori búcsút, eredeti üzenetével, Árpád halálának 1100. és az első ünnepség 110. évfordulóján, 2007-ben élesztette újjá az akkori igazgató, Horváth Gábor – idéztük fel Kertész Péterrel, az ÓNTE jelenlegi ügyvezetőjével.

Szentmise és kitüntetés

A szeri monostorban celebrált szentmisén Serfőző Levente oktatási püspöki helynök arról is beszélt, hogy ez a nap Kisboldogasszony, Szűz Mária születésének az ünnepe. 

– Mária egészen tiszta volt, tiszta teremtménye Istennek, aki életével hitet tett a jó mellett. Általa vezette vissza népét, az övéit az Úr önmagához. És ez történik ma is, mert Mária a béke és a kapcsolatok édesanyja is. Figyelni, vigyázni kell egymásra, a ránk bízottakra, hogy „máriás” életet élhessünk – mondta az atya. A misét követően adták át a Szer Üzenete-díjat, amit idén Horváth Gábor, az emlékpark korábbi, 2007 és 2009 közötti igazgatója érdemelt ki és vehetett át Kertész Pétertől, mert példamutató életével segített terjeszteni, minél több emberhez eljuttatni Szer üzenetét, a hitet, a megmaradást, a hűséget és a hazaszeretet.

Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark jelenlegi igazgatója, Kertész Péter (balra) és elődje, Horváth Gábor a Szobori búcsún. fotó: Imre Péter
Horváth Gábornak (jobbra) a mostani igazgató, Kertész Péter adta át a Szer Üzenete-díjat a Szobori búcsún. Fotó: Imre Péter

– Megilletődve állok itt, nem gondoltam, hogy egyszer magam is átvehetem ezt a díjat, melynek alapításában részem volt. De semmit sem egyedül értem el, Anonymus kilétének azonosítása, nevesítése is úgy sikerülhetett, hogy többen segítettek benne. Mint a feleségem, aki április 22-én hunyt el… Meghalt, de most is velem, velünk van és sokat segít nekünk… – mondta meghatódva a díj átvétele után Horváth Gábor.

A programok

A kilátogatók nemcsak a fentieknek lehettek tanúi. Lovasbemutatót láthattak a lovaspályán, lovaskocsis ügyességi versenyt a Nagyréten, volt utcaszínház, búcsújárás lovaskocsikkal, íjászkodás, interaktív beöltözés és játszóház, kézműves foglalkozások, kemencés sütés a vásárhelyi tanyai olvasókörnél, de a népzene sem hiányozhatott a skanzennél, valamint a látogatóközpont és a rotunda kiállításai is megtekinthették az érdeklődők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában