Hódmezővásárhely vízmegtartó gazdálkodásra térne át

2024.09.08. 13:42

Márki-Zay Péter: Vásárhelyen nem lehet az árkokat betemetni

A jövőben Vásárhelyen nem lehet betemetni a vízelvezető árkokat, az önkormányzat pedig nem béleli ki a csatornákat betonlapokkal, hogy helyben szivárogjon el a csapadékvíz – ha nagy ritkán esik. Erről Márki-Zay Péter beszélt egy videóban.

Kovács Erika

Vásárhelyen a téglagyári tanösvény jól mutatja, milyen hatása van a kevés csapadéknak és a tartós hőségnek. Fotó: Kovács Erika

Hódmezővásárhelyen június 12-től három hónapon át nem esett eső, egészen szeptember 6-ig, akkor érte a várost egy kis csapadék mutatóba, mondta Márki-Zay Péter a város gyorshír szolgálatán egy videóban. 

 Vásárhelyen a téglagyári tanösvény jól mutatja, milyen hatása van a kevés csapadéknak és a tartós hőségnek.
 Vásárhelyen a téglagyári tanösvény jól mutatja, milyen hatása van a kevés csapadéknak és a tartós hőségnek. Fotó: Kovács Erika

Átgondolják a város működését

– Az országban, de különösen a Dél-Alföldön tapasztalható csapadékhiány miatt városunknak a gazdálkodását, a működését, mindent át kell alakítanunk. Vízmegtartó gazdálkodásra kell áttérnünk. Elállunk az eddigi gyakorlattól, mostantól nem adunk engedélyt, hogy bárki betemethesse a szikkasztó árkot a háza előtt. Az a cél, hogy a csapadékvíz helyben szikkadjon el és jusson a földbe. Eddig sok vízelvezető-csatornánkat betonelemekkel béleltük ki, mert könnyebb tisztítani és gyorsabban vezeti el a vizet. Most nem az a cél, hogy elvezessük a városból a vizet, hanem az, hogy legalább azt a kevés csapadékot, ami hull, a város területén marasztaljuk és itt szikkadjon el – mondta Márk-Zay Péter.

Márki-Zay Péter szerint színesebb, árnyékosabb utcák kellenek

Vásárhely polgármestere hangsúlyozta, az eddigi csapadékvíz-elvezetési gyakorlatot további területeken is át kell gondolniuk.

– A hőszigeteket, mint ami a tramtrain beruházással az Andrássy úton keletkezett, meg kell szüntetni. Nemcsak színesebb kell, hogy legyen az utca, hanem több árnyékra is szükség van. El kell érni, hogy a növények gyökérzete mélyebb talajrétegekig is elérjen – fogalmazott a polgármester..

Nem lesz több muskátli a kandelábereken?

Hozzátette, egy csomó növényfaj, amit eddig ültettek, például a muskátlik a kandelábereken, vagy rózsák, az évelő ágyásaikban lévő egyes növények sem bírják a hosszú szárazságot, a tartós 40 Celsius-fokokat. Ezeket a növényeket lecserélik hőtűrő növényekre.

Márki-Zay Péter beszélt arról is, hogy a téglagyári tanösvény és tavai javarészt kiszáradtak, amiknek meg kell oldani a vízpótlását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában