2024.09.07. 13:49
A Fokán éltették tovább a szegedi halfesztivál hagyományát – Galéria
Mocselini Rudolf rendezvényszervező a Fokán rendezett halászléfőző minifesztivált szombaton, hogy tovább éltessék a nagy múltú szegedi halfesztivál hagyományát, amely idén elmaradt. Környékbeli alapanyagokból, másfél mázsa halból készültek a bográcsokban a halászlék.
Fotó: Karnok Csaba
Makói hagymával, szőregi paprikával fűszerezve, másfél mázsa csanyteleki halból készült a halászlé a bográcsokban a Fokán szombaton délelőtt.
Májusban jelentették be a több mint két és fél évtizedes múlttal bíró Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szervezői, hogy idén elmarad a rendezvény szeptember első hétvégéjén. Mocselini Rudolf rendezvényszervező azonban úgy döntött, nem hagyja veszni a nagy múltú szegedi attrakciót, és kevesebb résztvevővel, de annál nagyobb lelkesedéssel új helyszínen, a Fokán mégis megrendezik.
Mivel többen bejelentkeztek a főzésre, nem akartuk őket cserben hagyni. Számomra mindig fontos volt a közösségépítés. Maga a szegedi halfesztivál és a szegedi halászlé összeforrt Szegeddel. Nagyon sajnálom a város hozzáállását ebben a témában, mert azt gondolom, inkább arra kellett volna törekednie, hogy támogassa a fesztivált
– mondta el lapunknak Mocselini Rudolf, utalván arra, hogy a város igen magas helypénzt kért a korábban a Huszár Mátyás rakparton megrendezett fesztivál főszervezőjétől, az utolsó alkalommal pedig már a készpénzmentes fizetést is kötelezővé tette, hogy minden eladott tétel után százalékos haszon illethesse meg a fesztivál résztvevőitől.
Nyolc csapat gyújtott bogrács alá szombaton a Fokán, elsőként a Tisza-parti Baráti Kör tagjai kezdték rotyogtatni az alaplevet. A főszakács náluk Busa Ferenc volt, jókedvből nem szenvedett hiányt a lelkes csapat. A főszakács felesége csupán egy tanácsot adott férjének.
– Csak olyat főzzön, mint otthon szokott. Ha olyan lesz, megmaradhat. Ha nem olyan, lecserélem – közölte nevetve.
Mocselini Rudolf szintén a helyszínen főzte meg az alaplevet is. Elmondta, hogy számára a legfőbb alapvetés a halászlé készítésekor, hogy borsot tilos belerakni, mert átalakítja a tradicionális ízeket.
– Az alaplé a halászlé lelke – jegyezte meg mosolyogva a rendezvényszervező.
A Jobb egyenes fantázianevű csapatnál Német Ferenc képviselő vette kézbe a fakanalat.
– Szegednek fontos hagyománya, híressége a halászlé, nyilván ezt ápolni kell. Vannak olyan közösségek, akik úgy gondolják, hogy ha nincs központi szervezés, akkor sem szabad elengedni a fesztivált. Szerintem két dolog kell a jó halászléhez. Egyrészt jó alapanyagok, amelyeket a környékről szereztünk be, másrészt pedig az itt lévő emberek szíve-lelke, amit belefőznek az ételbe – mondta Német Ferenc.
A Fokán éltették tovább a szegedi halfesztivál hagyományát – Galéria: Karnok Csaba