Szegedi hírek

2024.09.07. 13:49

A Fokán éltették tovább a szegedi halfesztivál hagyományát – Galéria

Mocselini Rudolf rendezvényszervező a Fokán rendezett halászléfőző minifesztivált szombaton, hogy tovább éltessék a nagy múltú szegedi halfesztivál hagyományát, amely idén elmaradt. Környékbeli alapanyagokból, másfél mázsa halból készültek a bográcsokban a halászlék.

Koós Kata

Fotó: Karnok Csaba

Makói hagymával, szőregi paprikával fűszerezve, másfél mázsa csanyteleki halból készült a halászlé a bográcsokban a Fokán szombaton délelőtt.

Nyolc csapat gyújtott a bogrács alá szombat reggel. Többen az alaplevet is a Tisza partján készítették el. Fotó: Karnok Csaba
Nyolc csapat gyújtott a bogrács alá szombat reggel. Többen az alaplevet is a Tisza partján készítették el. Fotó: Karnok Csaba

Májusban jelentették be a több mint két és fél évtizedes múlttal bíró Szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztivál szervezői, hogy idén elmarad a rendezvény szeptember első hétvégéjén. Mocselini Rudolf rendezvényszervező azonban úgy döntött, nem hagyja veszni a nagy múltú szegedi attrakciót, és kevesebb résztvevővel, de annál nagyobb lelkesedéssel új helyszínen, a Fokán mégis megrendezik. 

Mivel többen bejelentkeztek a főzésre, nem akartuk őket cserben hagyni. Számomra mindig fontos volt a közösségépítés. Maga a szegedi halfesztivál és a szegedi halászlé összeforrt Szegeddel. Nagyon sajnálom a város hozzáállását ebben a témában, mert azt gondolom, inkább arra kellett volna törekednie, hogy támogassa a fesztivált

 – mondta el lapunknak Mocselini Rudolf, utalván arra, hogy a város igen magas helypénzt kért a korábban a Huszár Mátyás rakparton megrendezett fesztivál főszervezőjétől, az utolsó alkalommal pedig már a készpénzmentes fizetést is kötelezővé tette, hogy minden eladott tétel után százalékos haszon illethesse meg a fesztivál résztvevőitől. 

Nyolc csapat gyújtott bogrács alá szombaton a Fokán, elsőként a Tisza-parti Baráti Kör tagjai kezdték rotyogtatni az alaplevet. A főszakács náluk Busa Ferenc volt, jókedvből nem szenvedett hiányt a lelkes csapat. A főszakács felesége csupán egy tanácsot adott férjének.

– Csak olyat főzzön, mint otthon szokott. Ha olyan lesz, megmaradhat. Ha nem olyan, lecserélem – közölte nevetve. 

Mocselini Rudolf szintén a helyszínen főzte meg az alaplevet is. Elmondta, hogy számára a legfőbb alapvetés a halászlé készítésekor, hogy borsot tilos belerakni, mert átalakítja a tradicionális ízeket. 

– Az alaplé a halászlé lelke – jegyezte meg mosolyogva a rendezvényszervező.  

A Jobb egyenes fantázianevű csapatnál Német Ferenc képviselő vette kézbe a fakanalat. 

– Szegednek fontos hagyománya, híressége a halászlé, nyilván ezt ápolni kell. Vannak olyan közösségek, akik úgy gondolják, hogy ha nincs központi szervezés, akkor sem szabad elengedni a fesztivált. Szerintem két dolog kell a jó halászléhez. Egyrészt jó alapanyagok, amelyeket a környékről szereztünk be, másrészt pedig az itt lévő emberek szíve-lelke, amit belefőznek az ételbe – mondta Német Ferenc. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában