A templomokra nem Istennek van szüksége, hanem az embereknek

2023.11.04. 18:10

140 éves a nagymágocsi templom

A nagymágocsi Szent Alajos katolikus templomot 140 évvel ezelőtt, 1883. november 4-én szentelték fel. A 140 éves évfordulóra a gyülekezet ünnepi szentmisével emlékezett, amit Andrási Elemér plébános celebrált, amit elsősorban a templom egykori építtetőinek, a Károlyi grófoknak ajánlott fel.

Kovács Erika

A nagymágocsi katolikus templomot 1883. november 4-én szentelték fel, 140 évvel később ünnepi szentmisén emlékeztek meg a jeles dátumról. Fotó: Kovács Erika

A nagymágocsi templom gróf Károlyi Alajos elrendelése és költsége alapján épült, az alapkövét 1882. július 11-én helyezték el, 1883. november 4-én pedig már a felszentelését ünnepelte a grófság. Az új templom első lelkésze Ében Mihály római hittudor volt. A templom keresztjét is ő áldotta meg, a felszentelést pedig Wierter váci kanonok végezte. Az ünnepély reggel fél kilenckor harangzúgással és mozsárlövésekkel kezdődött. A templomszentelésen a korabeli sajtó beszámolója szerint 5-6 ezer ember vett részt, köztük a gróf Károlyi családból Alajos, Sándor, Viktor és László is.

A templom román stílusban épült, téglából, a hossza 30, a szélessége 12 méter, a tornya pedig 14 méter. A templom a nevét Gonzága Szent Alajosról kapta.

A templomokra nem Istennek van szüksége, hanem az embereknek, azért, hogy ott, a közösség találkozhasson az Úr Jézussal, Isten fiával, a szentekkel, és mindazokkal, akik nap, mint nap elősegítik az életünket. Ezért is legyünk hálásak azért, hogy Nagymágocsnak van temploma

 – mondta Andrási Elemér az ünnepi szentmisén. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában