Máskor nem látható terek

6 órája

Megyeszerte feltárulnak a titkok a Kulturális Örökség Napjain

Ismét megnyílnak az épületek kapui, feltárulnak izgalmas kulisszatitkok a Kulturális Örökség Napjain, szeptember harmadik szombatján. Vármegyeszerte izgalmas látogatásokra invitálnak a szervezők.

Tábori Szilvia

A REÖK-palota is várja a kíváncsi tekinteteket. Archív fotó: DM

Idén az utak–kapcsolatok–hálózatok központi gondolat köré szervezték a szeptember 21-én és 22-én, szombaton és vasárnap tartandó Kulturális Örökség Napjai programjait. Az érdeklődők ismét a velünk élő épített örökséggel ismerkedhetnek meg vármegyeszerte is. A szervezők szándéka szerint megannyi lehetőség kínálkozik, hogy történeti épületeinket, kertjeinket ne elszigetelten, hanem összefüggéseikben, másokkal összefogva, nagyobb területi egységet bemutatva ismerjük meg. Így válik a mi helyi környezetünk, helyi kultúránk a nagy egész nélkülözhetetlen értékévé.

REÖK-palota, Szeged, Kultúra
A REÖK-palota is várja a kíváncsi tekinteteket. Archív fotó: DM

Kőfal és ortodox istentisztelet

Szentesen épületlátogató programokkal készül a Visit Szentes Turisztikai Információs Központ és a Szentesi Vendégszeretet Egyesület. A résztvevők ezúttal a megújult Fridrich Lajos Fényirdát és a Szent Miklós templomot látogathatják meg. Lesz tárlatvezetés, majd a templomban idegenvezetés és egyházi zene hallgatás, majd részvételi lehetőség egy ortodox istentiszteleten. Visit Szentes Turisztikai Információs Központ elérhető a Petőfi út 1. szám alatt, vagy a  +36/30/655–8851-es telefonszámon.

Kőfal, Hódmezővásárhely, Kultúra
Kőfaltúra Vásárhelyen: a Kulturális Örökség Napjain megyeszerte kínálnak programokat. Archív fotó: DM

Az árvízvédelmi téglafal

A vásárhelyi Tornyai János Múzeum az árvízvédelmi kőfalhoz kapcsolódó túrát szervez szeptember 21-én, szombaton 9 órától, találkozással a Hősök terén. A kőfaltúra a város déli részén 1879–1880 között felépült árvízvédelmi téglafal nyomvonalán halad; a Szőnyi utcától a Tarjánvégig tartó szakaszt járják végig a tóalji kerékpárutakon és a töltés tetején az érdeklődők. Többek között megtudhatják, hogy kezdetben mely lejárókon közlekedtek gyalog és hol voltak eredetileg kocsilejárók. Kiderül, mely átjáró volt sokáig befalazva és melyik áll még mindig eredeti állapotában. Ezekről és még több hasonlóan izgalmas témáról is beszél a helyszínen Szabó-Hubay Győző, a Tornyai János Múzeum régésztechnikusa.

Kultúrakedvelő mecénások

Szeged szeptember harmadik hétvégéjén gazdagon kínál programokat; azok egyike például a Landesberg-palotába csalogat, ahol a pincétől egészen a padlásig tett sétával megismerhetők az egykori lakók történetei, szokásai. Épületvezetések indulnak szombaton 11 és 16 órától, vasárnap pedig 11 órától. A részvétel regisztrációhoz kötött, jelentkezni lehet a [email protected] elektronikus levelezési címen. 

A szegedi szecesszió különlegessége, a folyton virágzó, az ország „legfranciásabb szellemű” épületeként emlegetett Reök-palota ugyancsak várja látogatóit szeptember 21-én, szombaton. Reök Iván és családja számára épített palota azután is megőrizte könnyed báját és eleganciáját, hogy lakóházból kulturális intézménnyé avanzsált 2007-ben. A falai között működő Regionális Összművészeti Központ mint kortárs képzőművészeti kiállítóhely őrzi a kultúrakedvelő, mecénás család emlékét. A 11 és 13 órakor kezdődő programokon a részvétel ingyenes, de regisztráció köteles: a [email protected] e-mail-címen jelezhetik részvételi szándékukat.
A Kulturális Örökség Napjai honlapján lehet böngészni a hétvégi programok között. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában